29 / 03 / 2024

TİKA Pakistan'a altyapı desteği verecek!

TİKA Pakistan'a altyapı desteği verecek!

Pakistan'ın başkenti İslamabad’da bulunan 4 içme suyu filtre istasyonunun ihtiyaçları bir yıl boyunca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından karşılanacak.



Pakistan'ın başkenti İslamabad’da bulunan 4 içme suyu filtre istasyonunun ihtiyaçları bir yıl boyunca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından  karşılanacak. 


TİKA'dan yapılan açıklamada, proje kapsamında filtre istasyonundaki 1 ve 5 mikronluk filtrelerin içindeki çakıl, kum ve aktif karbon maddenin düzenli periyotlarla değiştirilmesi, UV (ultra viyole) lambanın her 4 bin saatte bir değiştirilmesi, filtre istasyonunun çevre düzenlemesi, temizliği ve güvenliği bir yıl boyunca TİKA tarafından sağlanacak.


Açıklamada 1 milyon 800 bin nüfusa ev sahipliği yapan İslamabad’da belediyenin talebi üzerine harekete geçen TİKA tarafından, şehrin F-6, G-7, G-10 ve G-11 mahallelerinde bulunan 4 su filtre istasyonunun ihtiyaçlarının giderilmesinin 2014 yılındaki bir protokol ile kararlaştırıldığı ifade edildi.


Proje kapsamında ayrıca TİKA tarafından su filtre istasyonlarından her ay numuneler alınarak bu numunelerin bağımsız laboratuvarlarda analiz ettirildiği belirtildi. Yapılan analizlerde numunelerin içme suyu standartlarına haiz olduğu tescil edildi. Bir yıllık proje süresince günde ortalama 2 bin 500 Pakistanlının temiz içme suyuna kavuşacağı tahmin ediliyor.


Pakistan'ın, nüfusun yüzde 92’sinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak kaynaklara sahip olduğu halde, nüfusun yalnızca yüzde 64’ünün sanitasyon (hijyen ve sağlık koşulların oluşturulması ve devam ettirilmesi) hizmetlerinden yararlanabildiği belirtiliyor.


Pakistan Su Kaynakları Araştırma Konseyi'nce 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin en büyük eyaleti olan 100 milyon nüfuslu Pencap'taki içme suyu kaynaklarının yüzde 79’u yeterli arıtma ve sterilizasyona tabi tutulmuyor.


AA


Geri Dön