28 / 03 / 2024

TOGO kuleleri ne olacak?

TOGO kuleleri ne olacak?

Ankara’nın gündeminden düşmeyen TOGO kuleleriyle ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Sözcü'den Saygın Öztürk bugünkü köşe yazısında TOGO kulelerini kalem aldı. İşte Öztürk'ün o yazısı...



CHP eski milletvekili ve eski  Ankara  Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün tarafından inşa ettirilen TOGO kulelerine ilişkin Danıştay son kararı açıkladı. Sözcü Gazetesi köşe yazarlarından Saygın Öztürk bugünkü köşe yazısında TOGO kulelerinin akıbetini kaleme aldı. İşte Öztürk'ün o yazısı...

Eski Milletvekili ve eski  Ankara  Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ün, ODTÜ karşısında yaptırdığı 27'şer katlı TOGO Kuleleri imar planını, Danıştay'ın iptal etmesiyle yeni bir süreç başlıyor. İddia, 20 bin metrelik inşaat yapılması gerekirken, bunun 120 bin metrekareye çıkarıldığıdır. TOGO Kulelerini yaptıran Sinan Aygün, “İnşaatı yaparken belediye defalarca denetim yaptı. Biz de devletin verdiği plana uygun olarak inşaatımızı yaptık. Mansur Bey binaların değerinin 500 milyon dolar olduğunu söyledi. 100 milyon dolar versinler, kuleleri belediyeye bırakayım. Ayrıca beş ayrı bilirkişiye tespit yaptırdım 840 trilyon lira değer biçildi. Tazminat davası açtığımda bunun daha fazlasını alırım” görüşünde.

TOGO kuleleri ne olacak?

AVUKATLARI AYNI MI? 

Aygün, “Biz plana göre inşaatı sürdürdük. Çevre Bakanlığı 9 kez denetledi.  Bir santim bile fazlam yok. Kuleleri yıkacaklarmış. Evet,
bedelini öderlerse yıkabilirler. Kulelerde yaptıklarımızdan 93'ünü sattım, tapu dağıttım, elimde 80 tapu kaldı. Bunları yaparken niçin bana kimse ‘dur' demedi. Proje ve ruhsat dahilinde kim denetleyecekse denetlesin”
, diyor. Belediye yetkilileri ise ortada mahkeme kararları olmasına rağmen inşaatın sürdürüldüğünü belirtiyor, hem belediyenin hem de Sinan Aygün'ün avukatının aynı kişi olduğunu belirtiyorlar. Aygün, o avukatın sadece bir dilekçe yazdığını anlatıyor. O avukat, aynı zamanda Melih Gökçek'in de avukatı. Belediye yetkilileri, “Mahkeme kararlarının kendilerinden gizlendiği” iddiasında.

Konuyu biraz açalım: TOGO Kuleleri'yle ilgili temel dava plandı. Plan iptaline yapılan itirazlar Danıştay kararıyla belediye lehine bitti ve “Bu plan, buraya uygun değil” denildi. Plan iptal olunca binanın dayanağı çöktü.

TOGO kuleleri ne olacak?

ZOR DÖNEM 

Aygün, “Ben bu kuleleri vaktiyle onaylanmış plana göre yaptım. Zararım var” diyecektir. Belediye, “Mahkeme kararı ilk geldiğinde senin inşaatın yüzde 30 seviyesindeydi. İnşaatı yürütmemen gerekiyordu” iddiasını gündeme getirecektir. Mahkeme kararı yalnız belediyeyi değil, Sinan Aygün'üd e bağlar. Dolayısıyla yeniden davalık duruma gelinecek. Bu durumda TOGO Kuleleri'nde hiçbir şey yapılamayacak. Daha önce yıkım kararı alınmış ve plan davası sonuçlanana kadar yürütmesi durdurulmuştu. Ana dava sonuçlandığına göre Danıştay kararı yürütmeyi durduran mahkemeye gönderilecek. Yani, Aygün için zor bir dönem başlıyor.

 

TOGO Kuleleri inşaatının bulunduğu parseldeki imar değişikliği iptal edildi!


Geri Dön