19 / 04 / 2024

TOKİ gurur verecek yeni yerleşimler kuruyor!

TOKİ gurur verecek yeni yerleşimler kuruyor!

Doğu ve Güneydoğu’da terörden zarar gören vatandaşların mağduriyetini gidermek amacıyla başlatılan konut üretim seferberliği sürüyor. TOKİ'nin 2017’de inşasına başladığı ve yaklaşık 25 bin konutu kapsayan projeler tamamlandığında, 150 bin kişi yeni konutlarında yaşayacak.



TOKİ, nüfusun yoğun ve talebin yüksek olduğu şehirlerin yanı sıra, terör mağduriyeti nedeniyle konut ihtiyacı bulunan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki üretimlerine hız kesmeden devam ediyor. Her iki bölgede bugüne kadar 176 bin 329 konutun inşasına başlanırken, bu konutların 137 bin 94’ü tamamlandı ve hak sahiplerine teslim edildi.

150 BİN KİŞİ YENİ EVLERİNDE OTURACAK

TOKİ Dergi'deki habere göre; Terör mağduru vatandaşların ihtiyaçlarını esas alarak, daha iyi ve sağlıklı konutlarda oturmaları için her türlü çabayı gösterdiklerini vurgulayan  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, bu doğrultuda bir dizi planlama yaptıklarını söyledi.

Şırnak, Hakkâri, Mardin ve Diyarbakır’da inşasına başlanan yaklaşık 25 bin konutun 1,5 yıl içinde aşamalı olarak teslim edileceğini aktaran Turan, 2017 yılının Nisan ayında başlayan süreçte ilk olarak Şırnak ve Diyarbakır’da 1.031 konutun tamamlanıp hak sahiplerine verildiğini belirtti. Turan, tamamlanma aşamasındaki 5 bin 267 konut ile birlikte bölgede inşası süren konutların yüzde 25’inin haziran sonunda sahiplerine teslim edilmiş olacağını açıkladı.

25 bin konutun inşası tamamlandığında her iki bölgede yaklaşık 150 bin kişinin yeni evlerinde oturacağına işaret eden TOKİ Başkanı, şöyle konuştu: "Terörden dolayı insanlarımız büyük mağduriyetler yaşadı. Bölgede yeni projeler yapmaya, terör örgütlerinin yakıp yıktığı yerleri yeniden imar ve inşa etmeye başladık, inşa ettiğimiz konutlar, kurduğumuz yeni çağdaş yaşam alanları, bölgedeki vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarına yanıt verecek niteliktedir. Her iki bölgemizde inşa ettiğimiz 25 bin yeni konut ile yaklaşık 150 bin vatandaşımız yeni evlerinde güvenli ve konforlu bir yaşama başlayacak."

YENİ ŞEHİRCİLİK

"Doğu ve Güneydoğu şehirlerimizde, alt ve üstyapılarıyla öncelikle terörden zarar gören kentlerimizi yeniliyoruz, büyük konut alanları kuruyoruz. Bilhassa terör mağduru vatandaşlarımız için başta barınma olmak üzere tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçlarına yanıt veren kalitede, yerel mimari, tarihi ve kültürel değerler ile geleneksel yaşam alışkanlıklarına saygı içinde inşa edilmiş yeni mahalleler, az katlı planda tasarlanmış yeni yaşam alanları ortaya çıkıyor. Mağdur vatandaşlarımızın yaralarını en iyi şekilde sarmak için ortaya koyduğumuz gayret neticesinde, görmeye değecek eserler, gurur verecek yeni yerleşimler inşa ediyoruz. Söz konusu projeler tamamlandığında, her biri bölge ekonomisine değer katacak uygulamalar ‘yeni şehirciliğin’ başlangıcı olacak."

DİYARBAKIR'DA İKİ YENİ MAHALLE

Diyarbakır’daki projeleri inceleyen TOKİ Başkanı Turan, Çölgüzeli Mahallesi’nde 3 etap halinde inşası süren 2 bin 172 konutluk yerleşimin, yatay mimari planda, bölgenin geleneksel yaşam alışkanlıklarına yanıt veren yeni bir yaşam merkezi olacağını belirtti.

Üçkuyular Mahallesi’ndeki 1.391 konutluk projenin de aynı hassasiyetle ve yerel mimari unsurlardan ilham alınarak tasarlandığına vurgu yapan Turan, proje ile kent kimliği ve merkezi niteliklerle güçlü bağları olan, halkın beklentilerine yanıt veren güçlü fiziki ve sosyal altyapısı bulunan örnek bir yerleşim oluşacağını kaydetti.

SUR'DATARİHİ DOKU KORUNUYOR

Sur’da geleneksel Diyarbakır evlerinin özelliklerini yansıtan 54 konut ve 8 ticaret merkezinden oluşan projeyi inceleyen Turan, 2012 tarihli Belediye Meclisi ve Anıtlar Kurulu onaylı kararlar esas alınarak konutların tasarlandığını söyledi.

Geleneksel yerleşimin zemin üzeri 1 kattan oluşan çizgisini taşıyan, ticaret alanlarıyla aynı dokuyu yansıtan bir inşa süreci izlendiğine vurgu yapan Turan, söz konusu konutların satılmayacağını, Sur’da yaşayan ve terör nedeniyle mağdur olmuş hak sahiplerine verileceğini kaydetti.

"VATANDAŞLARIMIZ DÜN İLE BUGÜN ARASINDAKİ FARKI GÖRÜYOR"

Sur İçkale Vadisi Çevre Düzenlemesi Projesi'ni de inceleyen Turan, tarihi bölgede 34 bin metrekarelik alanda aşamalı olarak hayata geçirilen düzenleme ve rekreasyon uygulamasıyla bölgenin kültürel ve tarihi mirasını gelecek nesillere aktardıklarını ifade etti. Turan, şöyle konuştu: "İçkale Vadisi’ni, balkonlu ve setli olarak düzenlenen meydanı, Dicle havası ve manzarasıyla kentin sahip olduğu tarihi, kültürel ve ekolojik zenginliklerine dair farkındalık yaratacak şekilde özel bir platform olarak kurguladık. Bugün binlerce insanımız, geçmişte olmayan bir rekreasyon alanında keyifle vakit geçiriyor; dün ile bugün arasındaki farkı, kimin yıktığını, kimin yaptığını görüyor."

Turan ayrıca, Mardin genelinde yapılan yaklaşık 2 milyar TL yatırımla, 8 bin 781 konut, 10 cami, 4 hastane, 2 kamu hizmet binası, 13 okul, spor salonu ve 4 ticaret merkezini içeren pek çok projenin uygulamaya konulduğunu kaydetti.

HAKKÂRİ YÜKSEKOVA YENİDEN İNŞA EDİLİYOR

Terör örgütünün büyük zarar verdiği Hakkâri Yüksekova’da TOKİ’nin başlattığı konut projesi hız kesmeden devam ediyor. TOKİ Başkanı Turan, terör mağduru vatandaşların acil konut ihtiyacını karşılamak için büyük bir konut hamlesi başlattıklarını söyleyerek, "Yüksekova’da 6 bölgede 3 bin 63 konut inşa ediyoruz. Projemiz tamamlandığında yeni bir Yüksekova inşa edilmiş olacak" dedi.

MARDİN NUSAYBİN'DE TERÖR MAĞDURLARINA 5 BİN 53 KONUT

TOKİ Başkanı Turan, Mardin Nusaybin’de terörden zarar gören aileler için üretilen 5 bin 53 konutluk yeni projeyi inceleyerek, tamamlanmış olan konutların kısa süre içinde hak sahibi vatandaşlara teslim edileceğini belirtti.

Projelerde bölgenin geleneksel mimarisini ve kültürünü gözeten bir hassasiyet içinde çalıştıklarını, bu anlayışla az katlı planda konut inşa ettiklerini söyleyen Turan, vatandaşın konutlardan memnuniyet duyduğunu aktardı. Turan, "Nusaybin'de yapılan konutlar 4,5 ve 6 katlı. Modern hayatın tüm gereksinimlerini karşılayan; kaloriferli, asansörlü ve bölge iklimine göre geniş balkonlu evler inşa edildi. Yöresel mimari ve kültür unsurlarını göz önünde bulundurarak yaptığımız konutların tamamını bu sene içerisinde teslim etmiş olacağız" dedi.

Turan ayrıca, Mardin genelinde yapılan yaklaşık 2 milyar TL yatırımla, 8 bin 781 konut, 10 cami, 4 hastane, 2 kamu hizmet binası, 13 okul, spor salonu ve 4 ticaret merkezini içeren pek çok projenin uygulamaya konulduğunu kaydetti.

HAKKÂRİ YÜKSEKOVA YENİDEN İNŞA EDİLİYOR

Terör örgütünün büyük zarar verdiği Hakkâri Yüksekova’da TOKİ’nin başlattığı konut projesi hız kesmeden devam ediyor. TOKİ Başkanı Turan, terör mağduru vatandaşların acil konut ihtiyacını karşılamak için büyük bir konut hamlesi başlattıklarını söyleyerek, "Yüksekova’da 6 bölgede 3 bin 63 konut inşa ediyoruz. Projemiz tamamlandığında yeni bir Yüksekova inşa edilmiş olacak" dedi.

BÖLGEYE İŞ İMKÂNI

Terör örgütünün yakıp yıktığı yerlerin yeniden imar ve inşası ile pek çok ihtiyacın giderileceğini belirten Turan, 3 bin 63 konutun yanı sıra dükkânlar, ticaret merkezi, 5 cami, 3 hastane, spor salonu, kamu hizmet binası, aile sağlık merkezi ve 4 okulun Yüksekovalıların kullanımına sunulacağını aktardı. Turan, projenin tamamlanmasıyla yeni iş imkânlarının oluşacağını, bu sayede büyük şehirlere göçü önleyici bir ortamın oluşacağına işaret etti.


Geri Dön