18 / 04 / 2024

TOKİ'den Pakistan'a konut desteği!

TOKİ'den Pakistan'a konut desteği!

TOKİ, Pakistan’ın Pencap Eyaleti’nde 2016-2017 döneminde, düşük gelirlilere yönelik toplam 50 bin konut inşaası için teknik destek sağlayacak.



Pakistan’ın Pencap eyaleti hükümeti ile  TOKİ  arasında imzalanan anlaşma uyarınca TOKİ, 2016 yılında 25 bin konut, 2017 yılında da 25 bin konut için teknik destek verecek. Pakistan basınına göre, Pencap Başbakanı Şahbaz Serif’un hazır bulunduğu törende anlaşmayı TOKİ adına Başkanı Mehmet Ergün Turan imzaladı. Medya mensuplarına konuşan Şerif, anlaşmayı olumlu karşıladığını belirtirken TOKİ’nin Türkiye’de dar gelirlerin konut ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yaptığı çalışmalara dikkat çekerek "Evler, kolay taksitlerle veriliyor. Türk modeli başka ülkelerde çok popüler ve başarılı” dedi. Şerif, TOKİ’nin son 15 yılda 800-900 bin ev inşa ettiğine işaret ettiği konuşmasında TOKİ’yi Pakistan’a gönderdikleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na minnettar olduğunu ifade ettikten sonra The News tarafından yansıtılan konuşmasında şunları da söyledi: “Önümüzdeki 2 yılda 50 bin konut inşa etmek istiyoruz ve düşük maliyetli konut projeleri için finansal model, yönetim, teknoloji, idari model ve en iyi toprak kullanımı konularında Türk kurumunun tecrübelerinden yararlanacağız”


Gerçek Gündem 



Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı;


TOKİ, Pakistan'ın Pencap Eyaleti'nde 2016-2017 döneminde, düşük gelirlilere yönelik toplam 50 bin konut inşası için teknik destek sağlayacak. Pencap eyaleti hükümeti ile TOKİ arasında imzalanan anlaşma uyarınca TOKİ, 2016 yılında 25 bin konut, 2017 yılında da 25 bin konut için destek sağlayacak. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan'ın katıldığı imza töreninde konuşan Pencap Başbakanı Şahbaz Serif, "Türk modeli çok popüler ve başarılı" dedi.



Takvim 


Haber Tokihaber.com'da şu şekilde yer aldı;


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, Pakistan Pencap Eyaleti Başkanı Şahbaz Şerif’in daveti üzerine, 31 Aralık 2015 - 3 Ocak 2016 tarihlerinde Lahor’a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette, TOKİ Başkanı M. Ergün Turan ile Pencap Hükümeti’nden Konut, Kentsel Gelişim ve Toplum Sağlığı Mühendisliği Bakanı Tanveer Aslam Malik arasında, 2 Ocak 2016 tarihinde mutabakat metni imzalandı. M. Ergün Turan başkanlığındaki TOKİ heyeti ile Pakistan tarafı arasında yapılan üst düzey görüşmelerde, Pencap’ta sosyal konut üretiminde işbirliği yapma konularında mutabık kalındı.

 

Heyetler arası temaslarda Pencap Hükümeti, ülkelerinde çoğunlukla yüksek gelir gruplarına yönelik özel sektör eliyle yapılan konut uygulamalarının bulunduğunu ve bu anlamda alt gelir grubundaki ailelerin konuta erişiminin zorlaştığını, bu sebeple ihtiyaç sahibi grupların ödeyebilirlik kriterlerine uygun sosyal nitelikli konut projelerinin üretimine ihtiyaç duyulduğunu gündeme getirdi.

50 bin sosyal konut üretiminde danışmanlık 

Pencap Hükümetinin talebi üzerine, önümüzdeki 2 yıl içinde Pencap’ta düşük ve orta gelir grubundaki ailelere yönelik gerçekleştirilmesi planlanan toplam 50 bin konutun üretimi konusunda, TOKİ tarafından Pencap Hükümeti’ne teknik danışmanlık sağlanması hususunda mutabık kalındı.

 

Bu kapsamda taraflar konuyla ilgili bilgi ve tecrübe paylaşımı konusunda yapılacak bir anlaşmanın detayları üzerinde çalışacaklar. Bu çalışma, iki tarafın uzmanlarının karşılıklı ziyaretleri ve teknik işbirliği yolu ile TOKİ’nin özellikle finansal, teknik ve idari iş modelinin Pencap için uyarlanması üzerinde yoğunlaşacak.

Kentsel yenilemede tecrübe paylaşımı

TOKİ’nin, aynı zamanda kamu hizmet binalarının yapımı (hastane, stadyum, okul gibi) ve kentsel yenileme projeleri hakkındaki tecrübelerini paylaşması konularında da anlaşmaya varıldı. Bununla birlikte, en iyi yapım/inşaat modelleri ve teknolojileri ile yüksek katlı binaların üretimi konularında da taraflar arasında teknik ağırlıklı bilgi aktarımlarının yapılması karara bağlandı.

 

TOKİ, daha önce Pakistan’ın çeşitli bölgelerinde yardım amaçlı 4.200 konut ile eğitim binaları, kamu hizmet binaları ile cami yapmış ve Pakistan hükümet yetkililerine teslim etmişti.


TOKİ Haber


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Yurtdışında çatı kuruluş olmayı hedefleyen TOKİ, Pakistan'la ilk hamlesini başlattı. Ülkede 2 yılda yapılması planlanan 50 bin konut için TOKİ danışmanlık sağlayacak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) rotasını yurtdışına çevirdi. Yurt dışı müteahhitlik işlerinde çatı kuruluş olmayı hedefleyen TOKİ, tecrübelerini paylaşmak amacıyla 93 ülkeden heyetlerle görüştü. Görüşme yaptıkları ülkelerden Pakistan ile Türkiye'nin dost ve kardeş ülke olduğunu belirten TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, "Pakistan Pencap Hükümeti'nin talebi üzerine, önümüzdeki 2 yılda Pencap'ta düşük ve orta gelir grubundaki ailelere yönelik gerçekleştirilmesi planlanan toplam 50 bin konutun üretimi konusunda, TOKİ tarafından teknik danışmanlık sağlanması hususunda mutabakat metni imzaladık" dedi. 


BAŞBAKAN'A SUNACAĞIZ 

Turan, "Biz işi alacağız, ülkemizdeki firmalarla paylaşacağız. Bunu sektördeki kuruluşlarla da görüşüyoruz. Onlar da çok istiyor. Hazırlıklarımızı tamamlayıp Başbakanımıza ileteceğiz" dedi. TOKİ'nin yurtdışından ilgiyle izlendiğini söyleyen Turan, "Afganistan, İran, Afrika gibi ülkelerden heyetlerle tecrübemizi paylaşıyoruz. İmzalanan mutabakatlarla, yeni açılımlar sunma konusunda adımlar atıyoruz" dedi. 


SUUDİLERLE GÖRÜŞÜYORUZ

Suudi Arabistan ile görüşmelerine de değinen Turan, şunları kaydetti: "Suudi Arabistan'ın da konutla ilgili yeni bir hamlesi var. Bu konuda Suudi Arabistan yetkilileriyle, bazı görüşmelerimiz oldu. Gelecek dönemde yaklaşık 2 milyon konut hedefleri var. Bu çapta iş yapabilecek tecrübe ve birikim de dünyada çok fazla ülkede yok. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor." 



Geri Dön