25 / 04 / 2024

Topraktan ev alırken bunlara dikkat!

Topraktan ev alırken bunlara dikkat!

İnşaat sektöründe stoklar tükenmeye başlayınca yeni yatırımlar devreye girmeye başladı. Peki topraktan ya da projeden ev alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Dezavantajları ve avantajları neler? İşte tüm merak edilenler...



Koronavirüs pandemisinin etkisiyle durgun bir dönemden geçen inşaat sektöründe toparlanma süreci başladı. 2021 yılına yatırım hevesiyle başlayan gayrimenkul sektöründe yeni projeler raftan iniyor. Peki topraktan ya da projeden ev alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Projeden ev almak yatırımcı için fırsat mı yoksa riskli bir durum mu? Merak ettiğiniz tüm soruları haberimizde yanıtladık...

Topraktan ev alırken bunlara dikkat!

Risk var mı?

Daha öncede belirttiğimiz gibi yatırımcının ufku, risk algısı ve beklentisi değişti. Topraktan ya da projeden ev alırken alacağınız riskler:
1- Projenin tamamlanmaması
2- Söz verilenden daha geç teslim edilmesi
3- Söz verilen donatılara sahip olmadan ayıplı olarak teslimi riskidir.

Projeden ev alırken, nakit paranızla ileride belirli özellikleri olan bir konutun teslim edileceği vaddini değiştirmiyor. Bu durumda, yapılan inşaata ortak olan, finansman sağlayan ve sermaye yatırım kişi oluyorsunuz. Projede yüzme havuzu, çocuk parkı, her bağımsız bölüme en az iki araçlık otopark vb. vaatler olabiliyor. Ancak iş teslim edilme aşamasına geldiğinde ortada satılan konuta ek olarak vaadedilen yüzme havuzu, çocuk parkı bulunmadığını, iki araçlık olarak ifade edilen otoparkın bir araçlık olduğunu görebilirsiniz. Projeden ev alırken konutun vaad edilen kalitede olmaması gibi riskler göze alındığında yüksek riskle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bir bakıma topraktan konut almak, henüz tamamlanmamış bir projenin riskine de ortak olmanız demektir. 

Topraktan ev alırken bunlara dikkat!

Fırsatlar neler?

Projeden konut satışını yapan kişi ya da kurumların güvenirliği ön plana çıktığında, garanti unsurlarını değerlendirebilirsiniz. Bu durumda projenin riski ortadan kalkmış olabilir. Topraktan ev almak, ne kadar riskleri de beraberinde getirsede fiyat avantajı da öne çıkıyor. Satın alacağınız evin oturulabilir duruma geldiği anda prim yapma ihtimali bulunuyor. Projeyi yürüten firma bankalar ile anlaşması durumda cazip kredi imkanları sunarken istenilen kat ve daireyi alabilme fırsatı da sağlanıyor. İşte o avantajlar...

1- Düşük fiyatlarla sıfır konut almak
2- Yükselen prim değeri
3- Ödeme kolaylığı
4- Kat ve daireyi seçebilme hakkı
5- Geniş sosyal donatı olanakları

Topraktan ev alırken bunlara dikkat!

Pazarlık yapmayı unutmayın

Bütün alışverişlerde olduğu gibi bütün projelerde de pazarlık şansı bulunuyor. Satın alacağınız konutun fiyatı da ödeme koşulları da pazarlık unsuru. Pazarlık yapılabilecek 3 başlık:

1- Konutun toplam satış rakamı üzerinden,
2- Ödeme koşullarında,
3- Konutun içindeki varsa dekorasyon maliyetleriyle ilgili pazarlık yapılabiliyor.

Topraktan ev alırken bunlara dikkat!

Satışa hazırlanan markalı konut projeleri

-Sinpaş GYO'nun Marmaris'te hayata geçireceği Kızılbük Termal Devremülk projesinde satışlar başladı. Projede teslimler 2023 yılında yapılacak.

-Nef tarafından Kandilli'de hayata geçirilen Koru Blokları'nda ön talep süreci başladı.

-Ankara merkezli NATA, Anadolu Efes'in Bahçelievler'deki fabrika arazisinde inşa edeceği 700 konutluk projeyi bu yıl içinde satışa sunacak.

-Tahincioğlu, İstanbul Çengelköy'de Nidapark Çengelköy projesini satışa çıkaracak.

-Ege Yapı, The Superior Suites Kordon İstanbul projesini satışa çıkardı.

-OYAK'ın Başakşehir'de hayata geçireceği yeni projesi bu ay satışa sunulacak.

-Gül İnşaat ve Çebi Yapı'nın Rose Marine Butik projesinde ön satışlar başladı.

Topraktan ev alırken bunlara dikkat!

İnşaatta milyonluk projeler raftan iniyor!

2021'de gayrimenkul sektörünü neler etkileyecek?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön