29 / 03 / 2024

Türk inşaat firmaları Kuzey Irak’ı sevdi!

Türk inşaat firmaları Kuzey Irak’ı sevdi!

Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren Türk firma sayısı 1500’ü aşarken üstlenilen projelerin değeri de 900 milyon dolar seviyesine ulaştı. Türk firmaların en çok tercih ettikleri sektör ise inşaat oldu



MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin’in Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren Türk firmalarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, bu konuda çeşitli bilgiler verdi. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, ilk defa 1981 yılında proje üstlenilen Irak’ta 2013 yılı sonuna kadar Türk müteahhitlik firmalarınca üstlenilen 824 projenin toplam değeri 19.5 milyar dolara ulaştı. 2013 yılında üstlenilen 65 projenin değeri ise 2.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yanıtta, Kuzey Irak’a ilişkin ise “2013 yılında Kuzey Irak’ta üstlenilen projelerin yaklaşık değeri 900 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu da 2013 yılı için Irak’ta üstlenilen projelerin yüzde 43’üne tekabül etmektedir” bilgisi verildi.



BEŞ TÜRK BANKASI


Soru önergesi yanıtında ayrıca şöyle denildi: “Kuzey Irak’ta yaklaşık 1.210 adet resmen tescillenmiş Türk firması faaliyet göstermektedir. Buna ilaveten yaklaşık 300 civarında firmamızın da Kuzey Irak’ta kurdukları yerel firmalar vasıtasıyla faaliyet gösterdiği bilinmektedir. Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren firmalarımızın yüzde 55-60’ı inşaat ve inşaat malzemeleri, yüzde 30’u genel ticaret (ev eşyaları ve giyim hazırlıklı) ve kalan yüzde 10-15 ise inşaat elektrik ve enerji, lojistik-nakliye-turizm, reklam - pazarlama, gıda, AVM-lokanta, otel işletmeciliği, yemek servisi hizmetleri, danışmanlıkmüşavirlik, petrol arama-çıkarma, araç kiralama, sigortacılık gibi alanlarda faaliyet göstermektedir. Ayrıca bankacılık alanında da beş adet Türk bankası (Ziraat Bankası, Vakıfbank, İş Bankası, Bank Asya, Albaraka) faaliyet göstermektedir”. Yanıtta, Kuzey Irak’ta ticaret ve yatırım faaliyetlerinde bulunan firmaların yüzde yüz Türk sermayeli 700 milyon dolar değerinde yatırımının mevcut olduğu da belirtildi.



Taraf


Geri Dön