23 / 04 / 2024

Türk müteahhitler rotasını Suudi Arabistan ve Afrika’ya çevirdi!

Türk müteahhitler rotasını Suudi Arabistan ve Afrika’ya çevirdi!

Suudi Arabistan'ın konut ihtiyacını karşılamak üzere yapılacak bir işbirliğinin sektöre nefes aldıracağını söyleyen Pana Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Ufuk “Hem Rusya’da kaybedilen cirolar kapatılır, hem de ciddi istihdam sağlanır” dedi.



Rusya ile yaşanan krizin ardından ülkedeki inşaat pazarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türk müteahhitleri rotasını Suudi Arabistan ve Afrika’ya çevirmeye hazırlanıyor. Türk müteahhitler için çok önemli bir pazar konumundaki Rusya’dan kısa vadede iş alınmasının zora girdiğini ifade eden Pana Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Ufuk, “Türk müteahhitler Rusya’da 1989 yılından bu yana faaliyette ve bugüne kadar 62 milyar dolarlık proje üstlendiler. Dünyada toplam 310 milyar dolarlık iş yapan Türk müteahhitler yabancı ülke faaliyetlerinin yüzde 20’sini Rusya’da gerçekleştiriyor. Ancak yaşanan kriz sonrası yakın vadede çok işi almayacağını tahmin ediyoruz. Kendimize yeni pazarlar aramalıyız. Bunlardan biri de Suudi Arabistan olabilir. Suudi Arabistan’ın yaklaşık 2 milyon sosyal konuta ihtiyacı var ve bu ihtiyacı karşılamak için de hükümetle görüşmeler yapılıyor. Eğer Suudi Arabistan’daki işleri yüklenebilirsek Rusya’daki açığı kapatabiliriz” diye konuştu.

“Bölgeye TOKİ’yle gitmek gerekli”

Özellikle Rusya piyasasının daraldığı ve Irak’ta da eskisi kadar iş alanının bulunamadığı şu günlerde, Suudi Arabistan’da açılacak iş imkanlarının Türk müteahhitlik sektörüne ciddi nefes aldıracağını söyleyen Ufuk “Böylece hem Rusya’da kaybedilen ciro oranları buradan kapatılır, hem de o bölgelerde işsiz kalan kişilere ciddi istihdam imkanları sağlanır” dedi. 


Pana Yapı’nın da o bölgelerde yer almak istediğini dile getiren Kürşat Ufuk, konut alanındaki deneyimlerini Suudi Arabistan’a taşımak istediklerini kaydetti. 

Suudi Arabistan’da açılacak işlere,  TOKİ  üzerinden girmenin faydalı olacağını söyleyen Ufuk, ancak bu şekilde bölgede kaliteli iş yapan ve sağlıklı firmalarla varlık gösterilebileceğinin altını çizdi. 

Afrika ülkeleri Çin’den rahatsız

Afrika’da da çok ciddi konut açığı bulunduğuna dikkat çeken Kürşat Ufuk, bölgedeki ülkelerin Çin firmaları ile çalışmaktan rahatsızlık duyduğunu belirtti. Ufuk, “Afrika ülkeleri özellikle kalite konusundan çok rahatsızlar. Dünyada inşaat sektöründe ikinci konumda bulunan Türkiye, Çinli firmalarla ilgili bu boşluğu ekonomik, kaliteli ve süratli projeler sayesinde doldurabilir. Öte yandan; Almanya ve İngiltere’de de ciddi konut talepleri bulunuyor. Bu bölgeler de bizim hedeflerimiz arasında yer alıyor” dedi.


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Müteahhitler Rusya'daki kayıplarını Suudi Arabistan'da telafi edebilirler" Rusya ile yaşanan krizin ardından ülkedeki inşaat pazarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türk müteahhitleri rotasını Suudi Arabistan ve Afrika'ya çevirmeye hazırlanıyor. Türk müteahhitler için çok önemli bir pazar konumundaki Ruya'dan kısa vadede iş alınmasının zora girdiğini ifade eden Pana Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Ufuk, "Kendimize ye ni pazarlar aramalıyız. Bunlardan biri de Suudi Arabistan olabilir" dedi. 


Türk müteahhitlerin Rusya'da 1989 yılından bu yana faaliyette olduğunu ve bugüne kadar 62 milyar dolarlık proje üstlendiklerini dile getiren Ufuk, "Dünyada toplam 310 milyar dolarlık iş yapan Türk müteahhitler yabancı ülke faaliyetlerinin yüzde 20'sini Rusya'da gerçekleştiriyor. Ancak yaşanan kriz sonrası yakın vadede çok işi almayacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu. Suudi Arabistan'ın ise yaklaşık 2 milyon sosyal konuta ihtiyacı olduğunu anlatan Ufuk, "Bu ih^ tiyacı karşılamak için de hükümetle görüşmeler yapılıyor. Eğer Suudi Arabistan'daki işleri yüklenebilirsek Rusya'daki açığı kapatabiliriz" dedi. 


Pana Yapı'nın da o bölgelerde yer almak istediğini dile getiren Kürşat Ufuk, konut alanındaki deneyimlerini Suudi Arabistan'a taşımak istediklerini kaydetti. Suudi Arabistan'da açılacak işlere, TOKİ üzerinden girmenin faydalı olacağını söyleyen Ufuk, ancak bu şekilde bölgede kaliteli iş yapan ve sağlıklı firmalarla varlık gösterilebileceğinin altını çizdi. 

Dünya




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Pana Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Ufuk, Türk müteahhitlerin Rusya'da kaybettiği ciroyu Suudi Arabistan'dan geri kazanabileceğini söyledi. “Rusya kriziyle birlikte endişe yaşamaya başlayan Türk müteahhitler, yeni pazar arayışlarında yönünü Suudi Arabistan ve Afrika'ya çevirdi. Kriz sonrası, Türk müteahhitlerin yakın vadede çok işi almayacağını tahmin ediyoruz.” diyen Ufuk, sözlerine şöyle devam etti: “Kendimize yeni pazarlar aramalıyız. Bunlardan biri de Suudi Arabistan olabilir. Suudi Arabistan'ın yaklaşık 2 milyon sosyal konuta ihtiyacı var.”



Zaman


Geri Dön