26 / 04 / 2024

Türkiye çelik ihracatında emin adımlarla ilerliyor!

Türkiye çelik ihracatında emin adımlarla ilerliyor!

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, "Ürünlerimizin kalitesi ve uygun fiyat politikamız ile dünyanın dört bir yanından talep görüyoruz. Yaklaşık 200 ülkeye yaptığımız ihracat bunun en önemli göstergesi" dedi....




Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk çelik ihracatçılarının dünyanın pek çok yerinde iş yaptığını söyledi.


Uluslararası alanda sektörel bağlantılar kurduklarını belirten Ekinci, en son Ekonomi Bakanlığı ile Kenya alım heyetini ağırladıklarını ifade etti. 


Türk çelik ihracatçılarının, 1 milyon tonluk Kenya pazarında iş yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu aktaran Ekinci, şöyle konuştu:


"Kenya, 2012'de 1 milyon 33 ton çelik ithalatının sadece 65 bin 899 tonunu Türkiye'den temin etti. Türk çelik sektörü, Afrika'daki potansiyel pazarlarla ilgili çalışmalarına devam ediyor. Kenyalı büyük çelik şirketlerinin temsilcilerine Türkiye'nin kapasitesi anlatıldı ve İskenderun Demir Çelik ve çeşitli fabrikalar ziyaret edildi. Geçen yıl ise Türk temsilcileri Kenya-Nairobi ve Mombasa'yı ziyaret ederek 760 görüşme gerçekleştirmiş ve yeni işbirlikleri için adım atmıştı."


Ekinci, Kenya'nın özellikle etrafındaki pek çok komşu ülkesinin denize açılan kapısı olması ve yüksek ticari potansiyel taşımasından dolayı Türk çelik ihracatçıları için önemli olduğunu kaydetti.


200 ülkeye ihracat


Ekinci, Türk çelik üreticilerinin gelişmeyi hedeflediğini, yapılan uluslararası görüşmelerle yeni pazarlara girme imkanı bulunduğunu söyledi.


Türkiye'de misafir edilen ticaret heyetlerinin büyük önem taşıdığını aktaran Ekinci, şöyle devam etti:


"Ürünlerimizin kalitesi ve uygun fiyat politikamızla dünyanın dört bir yanından talep görüyoruz. Yaklaşık 200 ülkeye yaptığımız ihracat bunun en önemli göstergesi. Bu kapsamda birlik olarak Ekonomi Bakanlığı ile koordineli çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hedefimiz Türk çeliğinin bilinirliğini ve kullanımını en yüksek seviyelere çıkartmak. Bu amaçla yurt dışından alım heyetlerini Türkiye'de ağırlarken, sektör temsilcilerimizle değişik ülkelere ticaret heyetleri organize etmeye devam edeceğiz. Türkiye, dünya çelik sektöründe önemli adımlar atıyor."


"Türk çelik üreticilerinin damping yapmadığı ispatlandı"


Ekinci, Türk çelik sektörünün en büyük pazarlarından Mısır'ı tekrar kazanacağını söyledi.


Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanının Türkiye'den ithal edilen inşaat demiri ve filmaşine yönelik anti damping soruşturmasında Türk çelik ürünlerini aklayan kararı imzaladığını anımsatan Ekinci, şöyle konuştu:


"Bu karar sektörümüz için sevindirici bir karar oldu. Türk çelik üreticilerinin damping yapmadığı ispatlandı. Mısırlı üreticilerin Türk çelik üreticilerine göre büyük maliyet avantajı olmasına rağmen ciddi bir verimlilik sorunları var ancak verimlilik sorunu yapay olarak oluşturulan koruma duvarlarıyla çözülemez. Bu kararla Mısırlı sanayiciler uluslararası rekabete açılacak ve kendi ayakları üzerinde durma başarısını gösterecektir. Bize göre, bu karar en çok Mısırlı sanayicilere faydalı olacaktır."


Ekinci, kararla Mısır ve Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşması ruhuna zarar verebilecek bir uygulamanın ortadan kalktığını kaydetti.


AA


Geri Dön