18 / 04 / 2024

Türkiye ev fiyat artışında dünya şampiyonu!

Türkiye ev fiyat artışında dünya şampiyonu!

IMF Küresel Konut İzleme Raporu 2020 yılı üçüncü çeyrek verileri açıklandı. 63 ülkenin dahil edildiği rapora göre, yüzde 13.1'lik artışla Türkiye olarak kaydedildi. 



IMF Küresel Konut İzleme Raporu 2020 yılı üçüncü çeyrek verileri açıklandı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; IMF Küresel Konut İzleme Raporu 2020 yılı üçüncü çeyrek verilerinde bir önceki senenin aynı dönemine göre ev fiyatlarının en çok yükseldiği ülke yüzde 13.1'lik artışla Türkiye olarak kaydedildi. 

63 ülkenin dahil edildiği rapora göre, Lüksemburg yüzde 12.7'lik yükselişle ikinci sıraya yerleşirken, Hırvatistan ise yüzde 9'luk yükselişle üçüncü sırada oldu.

Türkiye ev fiyat artışında dünya şampiyonu!

EN ÇOK KATAR'DA GERİLEDİ

Almanya, Avusturya, Polonya, Portekiz ve Hollanda'da ev fiyatları yüzde 7 oranında artarken, ev fiyatlarının en çok düştüğü ülke yüzde 5.8 ile Katar oldu. 5.4'lük düşüşle Hindistan ve Suudi Arabistan'da Katar'ı izledi.

Türkiye'de ev fiyatlarının söz konusu süreçte yükselmesinin sebebi düşük faizli konut kredisi kampanyasıyla kredi büyümesinin artışı olarak belirtildi. Kamu bankaları liderliğinde tarihi dip seviyelere düşürülen konut kredisi faizleri talebi hareketlendirdi ve fiyatların artmasına sebep oldu. 

Türkiye ev fiyat artışında dünya şampiyonu!

KREDİ BÜYÜMESİNDE BİRİNCİ OLDUK

Bu durum IMF verilerini de etkiledi. 2020'de, 43 ülke arasında reel konut kredisi büyümesinde Türkiye yüzde 18.1'lik yükselişle birinci sırada oldu. Çin yüzde 13.4 ile ikinci Macaristan yüzde 11.7 ile üçüncü sıraya yerleşti. Kredi büyümesinin en çok yavaşladığı ülke ise yüzde 7.1'lik düşüşle Meksika olarak belirlendi. 

Türkiye ev fiyat artışında dünya şampiyonu!

SON 20 YILIN REKORU

IMF Küresel Konut Fiyat Endeksi 2020 yılı üçüncü çeyrek itibariyle tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. 2000'de 100 olarak kabul edildiği endeks, 2020'nin üçüncü çeyreğinde 169.7'yi gördü ve rekor seviyeye çıktı. 

Konut fiyatları Rusya'da yüzde 5.8, Kanada'da yüzde 5.7, Amerika Birleşik Devletleri yüzde 4.8, Fransa'da 4.6, İngiltere'de yüzde 2.3 Çinde ise yüzde 0.2 yükseldi.

Dünya genelinde konut fiyatları hangi şehirlerde arttı?

İstanbul'da müstakil konutlara salgın piyangosu!

Konut fiyatları en çok hangi şehirlerde arttı?


Geri Dön