26 / 04 / 2024

'Türkiye gaz fiyatlarını belirleyen ülke olabilir'

'Türkiye gaz fiyatlarını belirleyen ülke olabilir'

Putin'in "Türkiye'de gaz merkezi kurabiliriz" açıklamasının yankıları sürüyor. Türkiye ve Rusya tarafı çalışma yapılması için talimat verirken, AB konuyla ilgili bir değerlendirme yapmaktan kaçındı. Öneri iş dünyasında ise fırsat olarak görüldü. İşte konuyla ilgili son gelişmeler



Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Güney Akım projesinin yaklaşık 63 milyar metreküp kapasiteyle dört hat olarak planlandığını belirterek bu potansiyelin, talep olması koşuluyla Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz ulaştırmak için kullanılabilecek kapasitede olduğunu söyledi. Moskova'da düzenlenen "Rus Enerji Haftası" forumu kapsamında değerlendirmelerde bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak Rusya ve Türkiye'nin son derece iyi ilişkilere sebep olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin enerji merkezi olmasına yönelik teklif hakkında da değerlendirmelerde bulunan Novak, "TürkAkım'ın kapasitesi 31,5 milyar metreküp. Hatlardan bir tanesi diğer ülkelere ihracata yönelik" ifadesini kullandı. Yerini TürkAkım'a bırakan Güney Akım boru hattının da toplam dört hat üzerinden planlandığını ifade eden Novak, Güney Akım'ın yaklaşık 63 milyar metreküp kapasiteyle dört hat olarak hayata geçirildiğini ifade etti. Novak, talep olması halinde bu potansiyelin, ilgili boru hatlarının güvenilir ve emniyetli bir şekilde işletilebilmesi koşuluyla Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupalı tüketicilere gaz ulaştırmak için kullanılabilecek kapasitede olduğunu dile getirildi.

Türkiye'de gaz merkezi kurulmasının değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu belirten Novak, böyle bir ihtiyaç olursa ve tüm taraflar ilgili gösterirse projenin değerlendirilebileceğini söyledi. TürkAkım boru hatlarına yönelik sabotaj girişimlerine de değinen Novak, boru hattının işletilmesinin ilgili şirketin sorumluluğunda olduğunu ve gerekli güvenlik hizmetine sahip olduklarını söyledi. Novak, "Boru hattının emniyetli ve mevcut durumda güvenilir bir şekilde işletilmesi için çalışmaları mutlaka güçlendirilmiştir" diye konuştu.

Novak, Rus gazının Türkiye'ye ihracatında fiyat indirimi konusuna ilişkin olarak da piyasadaki mevcut fiyatların yapay bir şekilde meydana geldiğini ifade etti. Avrupalı siyasetçilerin, Avrupa piyasalarında yapay bir doğalgaz arz sorunu yarattığını ileri süren Novak, "Belki de en önemli konu, fiyatların normalleşmesi için Avrupa'daki kaynakların yeterliliğinin nasıl sağlanacağıdır" şeklinde konuştu. Doğalgazda yüksek fiyatların arzu ettikleri bir durum olmadığını vurgulayan Novak, "Biz yüksek fiyatlar istemiyoruz çünkü fiyatlar yüksekse alternatif, yenilenebilir enerji kaynakları daha hızlı kullanılmaya başlanabilir" ifadesini kullandı.

Putin'in Türkiye ile ilgili doğal gaz açıklaması büyük yankı uyandırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Doğalgaz merkezi açıklaması: Talimatı verdik! 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Gazprom Başkanı Miller ile görüştü!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön