19 / 04 / 2024

Türkiye Rusya ve İran ortak otomobil geliştirecek! Sürpriz haber açıklandı

Türkiye Rusya ve İran ortak otomobil geliştirecek! Sürpriz haber açıklandı

Bu yılın son çeyreğinde yüzde yüz elektrikli otomobil TOGG'u yollara çıkarmaya hazırlanan Türkiye'nin İran ve Rusya ile ortak bir otomobil projesi gerçekleştirmeye hazırlandığı açıklandı. İşte sürpriz haberin detayları...



Türkiye’deki otomotiv üreticileri ve yan sanayi temsilcilerinin İran, Türkiye ve Rusya arasında otomobil tasarımı ve üretimi için üçlü bir konsorsiyum kurulmasını önerdiğini açıklayan Najafi-Manesh, yaklaşık 400 milyonluk nüfusa sahip ve komşu bölgeler de dahil edildiğinde en az 800 milyonluk bir pazara hitap edenn bu üç ülkenin, ortak üretecekleri otomobilleri pazarlama hususuda büyük bir avantaja sahip olduğunu aktardı.

Rusya ile Ukrayna arasında süren savaşa dikkat çekerek, Rusya'nın İran'da üretilen yedek parçaya ihtiyacının çok fazla olduğunu vurgulayan Najafi-Manesh, üç ülke arasındaki işbirliğinin çok yakında gerçekleşebileceği kanısında olduğunu dile getirdi.

Najafi-Manesh, “Bir otomobilin tüm parçalarını bu üç ülkenin kendi potansiyeliyle üretmesi, yedek parça temini için döviz transferinden kaçınmak ve ihracat pazarlarının mevcut olması, Rusların da ilgi gösterdiği Türklerin önerdiği böyle bir projenin avantajları arasında yer alıyor.” ifadesini kullandı.

Konuya ilişkin Türkiye ve Rusya'dan her hangi bir açıklama yapılmadı

İran, nükleer enerji programı, Rusya ise Ukrayna’yı işgali yüzünden uluslararası yaptırımlara hedef oluyor.

Türkiye’de otomotiv yan sanayi, 12 milyar dolara yakın ihracat yapıyor.

Najafi-Manesh, Rusya’nın özellikle ağır vasıta üretiminde yüksek teknolojik kapasiteye sahip olması ve İran'da çeşitli arabaların montajı için fabrikalara ve üretim hatlarına sahip olmasıyla birlikte tasarım kapasitesinin de bu projenin gerçekleşmesini teşvik eden unsurlar arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Uluslararası Otomobil Üreticileri Derneği’nin (OICA) 2021 verilerine göre İran, dünyanın en büyük otomobil üreticileri içinde 19. sırada. OICA’ye göre, İran geçen yıl 894 bin 298 araç üretti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön