24 / 04 / 2024

Türkiye'nin akciğerleri yanıyor!

Türkiye'nin akciğerleri yanıyor!

Çanakkale' nin Gelibolu, Muğla' nın Milas ve Antalya' nın Kumluca ilçelerinde çıkan orman yangınlarını kontrol altına alma çalışmaları, çevre ilçelerden gelen itfaiye ekipleri, iş makinaları ve vatandaşların çabaları ile sürdürülüyor...




ÇANAKKALE/MUĞLA/ANTALYA


Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü yakınında çıkan orman yangınının kontrol altına alınmasına çalışılıyor.


Alınan bilgiye göre, ilçe merkezine 24 kilometre uzaklıktaki Ilgardere köyü yakınında bulunan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Kısa sürede yayılan alevlere, olay yerine sevk edilen bir helikopter ve arazözlerle müdahale ediliyor. 


Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, yangına ilişkin, "Şu anda yangını söndürmek için 5 helikopter ve 25 arazöz çalışıyor. Değişik bölgelerden arazözler intikal etmeye devam ediyor" dedi.


Rüzgarın, çalışmaları olumsuz etkilediğini dile getiren Çınar, şöyle konuştu:


"Yangının çıkış nedeni araştırılıyor. Konuyla ilgili olarak yeni sistemden dolayı Bakanlığımızın da haberleri var. Arkadaşlar çalışıyor. İnşallah en kısa sürede söndürülecek."


Çınar, bir gazetecinin yangının, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı etkileyip etkilemediği sorusuna ise bu konuda alevlerin gidiş yönü, müdahalenin şekli ve rüzgarın gücünün belirleyici olacağını belirterek, "Dileğimiz; en kısa zamanda yangının söndürülmesi ve bu durumun en az zararla atlatılması" yanıtını verdi.


Milas'ta orman yangınları


Bu arada Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Ören beldesinde dün başlayan ve gece boyunca devam eden yangın kontrol altına alındı.


Sabahın ilk ışıklarıyla 4 uçak ve 6 helikopterin yanı sıra 10 iş makinesi, 20 arozöz ve 185 yangın söndürme işçisi söndürme çalışmalarına katıldı.


Havadan ve karadan sürdürülen yoğun müdahale sonucu yangın kontrol altına alınırken soğutma çalışmalarına başlandı. Yangında ilk tespitlere göre yaklaşık 70 hektar ormanlık alan zarar gördü.


Milas'ın Demirciler köyünde ise 5 ayrı noktada orman yangını başladı.


Rüzgarında etkisiyle hızla büyüyen yangına 2 uçak, 3 helikopter, 10 arazöz, 3 iş makinesi, 80 orman işçisi ve vatandaşlar müdahale ediyor. Köylüler, söndürme çalışmalarını yürüten ekiplere traktör ve tankerlerle su taşıyor. Ekipler yangını kontrol altına alabilmek için yoğun çaba harcıyor.


Antalya'da orman yangını


Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Karacaağaç köyü yakınlarında da ormanlık alanda yangın çıktı.


Kumluca, Finike, Demre, Kaş, Elmalı, Kemer ve Antalya orman işletme müdürlüklerine ait 25 arozöz, Kumluca, Finike ve belde belediyelerine ait itfaiye ekipleri, 4 helikopter, 1 iş makinesi, 110 orman işçisi ile vatandaşların müdahale ettiği yangın, yaklaşık 6 hektarlık alanda etkili oldu.


Ekiplerin yoğun uğraşı sonucu kısmen kontrol altına alınan yangının söndürülmesi için çalışmalar sürüyor.


3 ayrı yerde daha yangın çıktı


Öte yandan Kumluca-Antalya karayolu Belen köyü yakınlarına yol kenarında iki ayrı noktadaki ormanlık alanda yangın çıktığı öğrenildi.


Sarıcasu köyünde de sera atıklarının yakılması sonucu yangın çıktığı, yangının söndürülmesi için itfaiye ekiplerinin çalışmalarını sürdürdükleri belirtildi.


Belen köyü yakınlarındaki yol kenarında çıkan orman yangınlarına neden olduğu ileri sürülen bir kişi ise jandarma tarafından göz altına alındı.


Kumluca Asar tepesi sit alanında ise ot ve çalılık alanda çıkan yangın, ekiplerin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü.


Yangında yaklaşık 2 hektarlık kuru ot ve çalılık alanın yandığı, sit alanında ise önemli bir sorunun oluşmadığı öğrenildi. 


AA


Geri Dön