26 / 04 / 2024

Türkiye'nin en gözde yazlık bölgeleri!

Türkiye'nin en gözde yazlık bölgeleri!

Evlere kapandığımız pandemi döneminde yazlık evlere talep arttı. Bodrum'dan Şile'ye, Kemer'den Güre'ye kadar birçok ilçede fiyatlar koronanın etkisiyle değişti...



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi nedeniyle evlere kapanmıştık. Son bir yıl içerisinde birçok iş yeri evden çalışma modeline geçerken, beklentiler değişti. Şehrin merkezinde bulunan küçük metrekareli konutlar iş yerlerine ve ulaşıma yakın olması nedeniyle seçiliyordu. Ancak pandemiyle beraber artık bahçeli evlere talep arttı.

Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre;  birçok insan kalabalıktan kaçmak, izole bir tatil yapmak için Ege ve Akdeniz kıyılarına akın etti. Bu bölgelere talep artarken, sayfiyelerdeki konut ve villa satış fiyatları ile kiraları da fahiş oranlarda yükseldi. 

Türkiye nin en gözde yazlık bölgeleri!

SATIŞ VE KİRALAR NASIL DEĞİŞTİ?

Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber villa kiralamadan satın almaya kadar piyasalarda hareketlilik yaşandı. Sayfiyelerde villa ve konut satışlarında kiralarının önümüzdeki süreç içerisinde daha da artması bekleniyor. 

Endeksa'nın açıkladığı verilere göre; yazlık bölgelerde son bir yıl içerisinde en yüksek konut satış fiyat artışı yüzde 69 ile Bodrum Yalıkavak'ta yaşandı. Yalıkavak'ı yüzde 68 ile Bodrum Çarşı ve yüzde 67 orandaki artışla Bodrum Torba takip etti. Yalıkavak'ta konutların ortalama metrekare satış fiyatı 15 bin 062 TL, Bodrum Çarşı'da 12 bin 612 TL, Bodrum Torba'da ise 12 bin 966 TL olarak açıklandı. Bir yıllık kira değer artışı ise bölgeler ise yüzde 52 ile Edremit Güre, yüzde 51 ile Çeşme Alaçatı, yüzde 49 artışla Çeşme Çiftlik'te yaşandı. 

Türkiye nin en gözde yazlık bölgeleri!

KONUT STOKU AZALDI

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, son üç yıl içerisindeki süreçte değer artışı değerlendirildiğinde, en yüksek artışın yüzde 89 ile Kemer'de olduğunu, onu yüzde 87 ile Fethiye, yüzde 81 ile Bodrum Bitez'te yaşandığını kaydediyor. Öğüt, son üç yıl içerisinde kira değerlerinde en yüksek artışın ise yüzde 67 ile Çeşme Alaçatı'da yaşandığından bahsederek, Alaçatı'yı yüzde 61 ile Bodrum Güvercinlik, yüzde 59 ile Edremit Altınoluk'un izlediğini söylüyor.

Türkiye nin en gözde yazlık bölgeleri!

EN ÇOK MUĞLA TERCİH EDİLDİ

Bu süreç içerisinde Muğla ve ilçelerine akın edilirken, geçtiğimiz yıl pandemiyle beraber artan ilginin bu yıl da sürdüüğü ifade ediliyor. Geçtiğimiz yıl büyük kentlerden kaçanların adresi olan ve kışın da ikamet etmek için seçilen Bodrum'un bu yaz da popülerliğine sahip olacağı düşünülüyor. 

Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, Muğla'da kiralama ve satışın aynı hızla sürdüğünü ifade ediyor. Muğla'da satışların büyük bir kısmının Bodrum'da yapıldığını söyleyen Alp, "Salgın döneminde Bodrum'un nüfusu üçe katlandı. Gelen insanlar burada yaşamayı sevdi ve 12 ay yaşamaya başladılar. Sadece yerli yatırımcılar değil aynı zamanda yabancılar da büyük ilgi gösteriyor" ifadelerini kullandı.

''Bodrum'da yapılan gayrimenkul yatırımlarının artmasının bir diğer nedeni ise ilçeye doğalgazın gelecek olması'' diyen Alp, "Pandemi döneminde nüfusun üçe katlandığı ilçede ısınma amaçlı elektrik talebi zirve yapmış ve enerji krizi oluşmuştu. Doğalgazla beraber yeni gayrimenkul projeleri de artacak. Ayrıca bireysel yatırımlarda da talebin yükselmesini bekliyoruz. Özellikle doğalgazın ilk geldiği mahallelerde ev fiyatları artacak" yorumunda bulundu. 

ARAMALARDA BEŞ YILIN ZİRVESİ

Kısıtlamalara yeniden geçilmesiyle beraber evlerde bunalan insanlar işlerinin esnekliğinin sağladığı rahatlıkla yeniden yazlık bölgelerini seçmeye başladı. Hürriyet Emlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, internetten satılık yazlık aramalarının geçtiğimiz sene Haziran-Temmuz aylarında son beş yılın en yüksek araması yapıldığını açıkladı. 

Tandoğan, "Hürriyet Emlak Endeksi verilerini baz aldığımızda Antalya'da Konyaaltı, Kepez, Alanya, Aydın'da Didim, Balıkesir'de Ayvalık, Edremit, Burhaniye, İzmir'de Çeşme, Balçova, Karşıyaka, Bornova, Narlıdere yüksek talep ve fiyat artışıyla öne çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Muğla'nın Bodrum ilçesi değerlendirildiğinde ise en yüksek artışların Bitez, Yalikavak, Eskiçeşme, Yahşi, Akyarlar ve Turgutreis'te yaşandığından bahseden Tandoğan, Balıkesir'in yazlık beldeleri ise Istanbul'a yakınlığı nedeniyle seçildiğini anlattı. 

Tandoğan, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Antalya Konyaaltı'nda satılık Konutlarda geçen yıla göre fiyat artışları yüzde 90'ları astı. Kiralıklarda ise yüzde 60'in üzerinde bir artış yaşandı. Aydın'ın ilçeleri Didim ve Kuşadası'nda da benzer bir durum söz konusu. Balıkesir'in Ayvalık ve Edremit ilçelerinde satılık fiyatları geçen yıla göre yüzde 60'ı aştı. Çanakkale Ayvacık’ta satılık fiyatları yüzde 100 oranında artmış durumda. Bu örneklerden yola çıkarsak pandeminin de etkisiyle bu trendin devam edeceğini, özellikle yaz döneminde fiyatlarda yine benzer artışların süreceğini öngörüyoruz."

Türkiye nin en gözde yazlık bölgeleri!

ULAŞIMIN ETKİSİ

Marmara ve Ege'de yaşanan canlanmada Gebze-İzmir Otoyolu'nun bu bölgelerden İstanbul'a ulaşımı kolaylaştırması büyük etki etti. 18 Mart 2022 tarihinde hizmete açılacağı açıklanan Çanakkale Köprüsü'nün ve bağlantı yollarının da devreye alınmasıyla beraber özellikle kuzey Ege'nin daha da değerleneceği düşünülüyor. 

Bu süreç içerisinde daha sıcak yerler olan Bodrum, Çeşme, Alanya, Kemer gibi yazlık bölgelere ilgi daha da arttı. Bu bölgelerde yazlıklar ve villalar, 20 bin TL'lere kadar ulaşıyor. 

EMEL AKBAŞ / PROJEKSPERT GAYRİMENKUL KURUCU

Türkiye nin en gözde yazlık bölgeleri!

"Ege fiyat artışında lider"

"Pandemi ile yazlık bölgelere artan talep bu yıl da devam ediyor. Avrupalı turistlerin konut alıcısı olduğu yazlık bölgeleri pandemiden sonra ağırlıkla Türk alıcıların radarına girdi. Uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim devam ettiği sürece talebin devam edeceği aşikar. Dünya markası olan Bodrum ve çevresi talepte hala bir numara, onu Dalaman Datça, Fethiye, Edremit izlerken; kente yakınlık ve sakinlik arayanların tercihi Urla, Seferihisar ve Foça. Ege kıyıları Türkiye'de fiyat artışında son yılların lideri. Sayfiyelerde bu yıl da fiyatlarda artış öngörüyoruz."

GÖRKEM ÖĞÜT / ENDEKSA KURUCU ORTAĞI

Türkiye nin en gözde yazlık bölgeleri!

"Fiyat artışı devam edecek" 

"Pandeminin etkisiyle evlerde geçirilen sürenin uzaması, uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile geçtiğimiz bir yılda gayrimenkul sektörü hareketlendi. Bu dönemde daha büyük, balkonlu, bahçeli evlere ve yazlık bölgelere talep arttı. Aynı zamanda konut stokundaki azalma sebebiyle de özellikle konut satış fiyatları önemli oranda artış gösterdi. Endeksa. com'un verilerine göre, Türkiye genelinde konut satış fiyatları son bir yılda yüzde 33,84, kira fiyatları yüzde 13,70 oranında artış gösterdi. Yazlık bölgelerde ise konut fiyatlarında yüzde 69'ları, kira bedelinde ise yüzde 52'leri bulan seviyelerde artış görülüyor. İncelenen bölgeler içinde son bir yıl içinde en fazla satış değer artışı olan bölgenin yüzde 69 ile Bodrum Yalıkavak olduğu görülüyor. Yalıkavak'ı yüzde 68 artış ile Bodrum Çarşı ve yüzde 67 ile Bodrum Torba takip ediyor. Son bir yılda en yüksek kira artışı görülen bölgeler ise yüzde 52'lik artış ile Edremit Güre, yüzde 51 artışla Çeşme Alaçatı, yüzde 49 artış gösteren Çeşme Çiftlik oldu. Türkiye genelinde konut stok adedinin düşmüş olması ve yeni konut üretim maliyetinin yükselmesi sebebiyle konut fiyatlarında düşüş beklemiyoruz. Bu yıl ve sonrasında fiyatlarda artış sürecektir."

ERHAN ŞATANA / GARANTİ BBVA MORTGAGE GENEL MÜDÜRÜ

Türkiye nin en gözde yazlık bölgeleri!

"Talep büyümesi gözlemledik''

"Bankamızın yazlık bölgelerde kullandırdığı krediler açısından 2020 yılında, 2019, yılına göre ciddi artışlar gördük. En büyük kredi talebi, İzmir, Muğla ve Antalya kıyı şeridindeki bölgelerden geldi. Çanakkale ve Balıkesir'in kıyı bölgelerindeki konutlar için de önemli bir talep büyümesi gözlemledik."

Yazlık ev sahipleri çıldırdı!

Ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı?


Geri Dön