25 / 04 / 2024

Ünlü ekonomistten 3 kıyamet senaryosu: Küresel piyasalarda tedirginlik had safhada

Ünlü ekonomistten 3 kıyamet senaryosu: Küresel piyasalarda tedirginlik had safhada

Küresel ısınma konusunun yanında enerji arzının da son dönemde önem kazandığı Rusya Ukrayna savaşıyla yeniden görüldü. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Kerem Alkin, küresel ekonomiyi tehdit eden 3 kıyamet senaryosunu ilk kez açıkladı.



Günümüzde artık ekonomileri “enerji arz güvenliği", "yaşamsal tahılların sevkiyatları" ve "küresel tedarik zinciriyle" ilgili problemler tehdit ediyor.

Uluslararası ekonomi uzmanları bu konuların kıyamet senaryosu olarka gündemde olduğunu ifade etti.

"Savaşın Gölgesinde Enerjinin Geleceği" temasıyla yapılan ve Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenlenen 52. Gündem Buluşmaları'nda dikkat çeken konular masaya yatırıldı.

"ENERJİYE HARCANAN PARA CARİ AÇIĞIMIZDA ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR"

Enerji konusunu her açıdan ele alma çabasında olduklarını belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, açılış konuşmasında şunları söyledi:

"Pandeminin verdiği zararı henüz ölçemeden patlayan Rusya, Ukrayna savaşıyla beraber tüm dünya global olarak ekonomik ve sosyal açıdan büyük bir değişim geçirdi. Küresel iklim değişikliği tehdidiyle beraber enerji arzının da önemi ortaya çıktı. Enerji insanlık tarihinin her döneminde stratejik öneme sahipti ancak günümüzde daha da önemli olduğu iyice anlaşıldı.  Enerjinin tedarik koşulları, bulunabilmesi, fiyatıi, fiyatındaki değişiklikler, fosil ve yeşil enerji tüketim oranlarındaki değişiklikler ve belirsizlikler, iklim değişikliğine olan hayati etkisi koşullarının nasıl gelişeceği, ülkemizin koşullarına geldiğimiz zaman ise ülkemizde hane halkının her gün artan enerji maliyetlerindeki artış herkesi zorluyor. Öte yandan  cari açığımız içindeki enerjinin payı ülkemiz ekonomisinin gelişimine balıldığında enerjinin geleceğini öngörebilmemizin önemi gerçekten çok kritik."

Ekonomist Prof. Dr. Kerem Alkin son yıllarda katıldığı toplantılarda enerji arz güvenliğinin çok kritik olduğuna dikkat çekildiğini vurguladı. Rusya Ukrayna savaşı çıkmadan önce bu konuya kimsenin pek de dikkat etmediğini söyledi.

KIYAMET SENARYOLARI GÜNDEMDE

Enerji arz güvenliği çok kritik bir konu ghaline geldi. 24 Şubat'ta Rusya- Ukrayna savaşının patlak vermesiyle uzmanların dikkatini çeken konu dünyayı kurtarmaktan çok, enerji arz güvenliği konusuna kaydı. Bir ülkenin temel enerji ihtiyaçlarını hane halkının, sanayi ve üretimin temel enerji ihtiyaçlarını karşılamak da en az iklim değişikliğiyle mücadele kadar kritik bir konu olduğu anlaşıldı.

OECD, Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü birdenbire bu kuruluşların bütünü iklim meselesinin yanında enerji arz meselesi önemli bir konu olarak gündemine aldı. Birleşmiş Milletler'in son dönemde yaptığı toplantılarda ortaya çok zorlu bir tablo olarak bir kıyamet senaryosu da çıktı. Bütün uluslararası platformlar dünya ekonomisinin önde gelen aktörleri ister G7 olsun ister G20 kıyamet senaryosu bazında 3 tane tehditle ilgili ciddi çalışma yürütüyorlar. Küresel ısınma, enerji arzı ve güvenliği ve hububatların arzı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön