26 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti için son 3 gün!

Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti için son 3 gün!

Mirasçıların ödemek ile mükellef olduğu veraset ve intikal vergisi için 2. taksit ödemeleri 30 Kasım 2015 tarihine kadar devam ediyor. Buna göre hala ödeme yapmamış mükelleflerin önünde son 3 günü bulunuyor...



Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti için son 3 gün!

Veraset ve intikal vergisi için 2. taksit ödemeleri 30 Kasım'a kadar devam ediyor. Buna göre mükelleflerin önünde son 3 günü bulunuyor. Bu 3 gün içerisinde hala ödeme yapmamış vergi mükelleflerinin ödemelerini yapmaları gerekiyor.


Bu vergi, Türkiye Cumhuriyeti içerisinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde ödeniyor.


Tanımdan da anlaşılacağı gibi, verginin mükellefi intikalin yapıldığı kimse oluyor. Örneğin kendisine miras kalan mirasçılar bu verginin mükellefi oluyor.


7338 sayılı kanun gereğince vergi, 3 sene boyunca senede iki eşit taksit olmak üzere toplamda 6 taksitte ödeniyor. Vergi ödemeleri Mayıs ve Kasım aylarında yapılıyor. 


Ancak vergi ödemelerinden önce beyanname verilmesi gerekiyor. Vergi dairesine veraset ve intikal vergisi beyannamesi;


Ölen kimsesin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde veriliyor. 



Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası ne kadar?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön