23 / 04 / 2024

Vergi affı geliyor mu? Borçları nasıl yapılandırılacak?

Vergi affı geliyor mu? Borçları nasıl yapılandırılacak?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuya olan borçların yapılandırılmasını da kapsayan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı yasalarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ediliyor.



 

Tarihin en büyük borç yapılandırması

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir: "Kılı kırk yararak bütün mükelleflerimizi, bütün halkımızı düşünerek cumhuriyetin en kapsamlı yapılandırmasına başlıyoruz" dedi.

Kuşoğlu: Maliye Bakanlığının işlevini yok etmiştir

CHP  Ankara  Milletvekili Bülent Kuşoğlu: "Şimdiye kadar yapılan bu düzenlemeler, çıkan af yasaları demek ki çok büyük sorun, sıkıntı getirmiştir Maliye Bakanlığına ve Maliye Bakanlığının  verimini bitirmiştir" açıklamasında bulundu.

Paylan: Vergi ahlakını daha da fazla yok edecek

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan: "Bu getireceğiniz vergi affı yasası zaten bitmiş vergi ahlakını daha da fazla bitirecek" dedi.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda farklılık Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Etki tetkiki yapıldı.

Teklif, kamuya ve bazı kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına olan borçların yapılandırılarak ödenmesini kapsıyor. 31 Aralık 2022 ve evveline bütün kamu ile alakalı alacak ve borçlar yapılandırma kapsamı içerisinde değerlendirilecek.

AA muhabirinin etki analizinden yaptığı derlemeye göre, teklifin kesinleşmiş alacaklar ile alakalı yapılandırma hükümlerinin kapsamına, vergi dairelerine ödenmesi gereken toplam 521 milyar TL alacak giriyor.

2 bin TL'nin altındaki 4,5 milyar lira borç terkin edilecek

Teklif kapsamındaki vergi dairelerine borçlu sayısı ise 14 milyon 156 bin 341 kişi olarak belirlendi. Teklifle, 2 bin TL'nin altındaki  borçların silinmesi uygun görülürken, bu kapsamda borcu terkin edilecek 7 milyon 691 bin 666 kişi düşüldüğünde borçlu sayısı, 6 milyon 464 bin 675 kişi oluyor. Düzenlemeyle vergi dairesine borçlu olan 7,6 milyon kişinin 4,6 milyar TL borcu terkin edilmiş olacak.

Son yapılandırma kanunu çerçevesinde netleşmiş alacaklar ile alakalı başvuru ve tahsilat bedeli dikkate alınarak 43,5 milyar TL tahsilat yapılabileceği değerlendiriliyor.

Kesinleşmemiş veya dava aşamasında bulunan alacaklar için de yapılandırma imkanı getirilirken, dava aşamasındaki alacaklar ile alakalı yapılandırma hükümlerinin kapsamına girebilecek dava sayısı vergi daireleri için 215 bin 511 oldu. Derdest davalarda ihtilaf mevzusu vergi ve ceza tutarı 181,2 milyar TL olarak belirlendi.

SGK alacakları

Kesinleşmiş SGK alacakları düzenleme kapsamında bulunurken, SGK'ya ödenmesi gereken toplam 196 milyar TL alacak bu kapsamda değerlendiriliyor.

Düzenleme ile borcu bulunan 3 milyon 277 bin 5 iş yeri ve 14 milyon 613 bin 574 sigortalının Kuruma olan borçları yapılandırılacak.

2 bin TL'nin altında borcu terkin edilecek 332 bin 450 iş yeri düşüldüğünde, iş yeri sayısı 2 milyon 944 bin 555 olacak.

Son yapılandırma kanunu çerçevesinde kesinleşmiş alacaklar ile alakalı başvuru ve tahsilat bedeli öneme alınarak 47,8 milyar TL tahsilat yapılması bekleniyor.

Vergi affı geliyor mu? Borçları nasıl yapılandırılacak?

Kesinleşmiş alacaklar ile alakalı yapılandırma hükümlerinin kapsamında SGK'ya ödenmesi gereken 4,8 milyar TL idari para cezası da kapsamda bulunuyor.

Türkiye'ye izinsiz giriş yapan yabancılara kesilen ancak bu kişilerin yurt dışında olmaları sebebiyle tahsil kabiliyeti bulunmayan idari para cezaları da terkin edilecek. Bu kapsamda, 12 bin 506 kişinin 165 milyon 137 bin 779 TL borcu terkin edilmiş olacak.

Tarım Bağ-Kur'luların sattıkları ürün bedellerinden prim borçları nedeniyle kesinti yapanların tahsil edip de Kuruma aktarmadıkları borçlar, tekrardan yapılandırma kapsamına alınırken, 10 bin 304 borçludan ana para ve gecikme zammıyla toplam 81 milyon 708 bin 828 TL alacak bulunuyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön