19 / 04 / 2024

Yapı ruhsatı sorgulama 2021!

Yapı ruhsatı sorgulama 2021!

Mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için yapı ruhsatı alınıyor. Peki yapı ruhsatı nasıl alınır? Yapı ruhsatı nasıl sorgulanır? İşte yapı ruhsatı sorgulama 2021...



Uygulama imar planı yapılmış bir yapının inşaatına başlamak için yapı ruhsatı alınıyor. Yapı ruhsatı nereden, nasıl alınır? Yapı ruhsatı için nereye başvurmak gerekiyor? İşte yapı ruhsatı sorgulama 2021 ve tüm merak edilenler...

Yapı ruhsatı sorgulama 2021!

Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekilleri tarafından dilekçe ile başvuruluyor. Dilekçeye, sadece tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge) mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları röperli veya yoksa ebatlı kroki ekleniyor.

Belediyeler veya valilikler tarafından ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa başvuru tarihinin ardından en en geç otuz gün içinde yapı ruhsatı alınabiliyor.  

Eksik veya yanlış olduğu durumda, başvurunun ardından on beş gün içinde müracaatçla ilgili bütün eksik ve yanlışları yazı ile bildiriliyor. Eksik ve yanlışların giderilmesinin ardından yapılacak başvuru sonrasınra en geç on beş gün içinde yapı ruhsatı veriliyor.

Yapı ruhsatı sorgulama 2021!

Yapı ruhsatı başvurusu 2021

Belirlenen kaçak inşaatların yapılmasına ara verilerek ruhsatların alınması sağlanır. Ruhsat eklerinin yerine getirilmesiyle mühür kaldırılıp yapımı sürdürülebilir. Ruhsat alınması için gerekli başvurularda olması gereken ilk belge, yapının projesi. Proje, yapı sahibi ve yapı bilgilerini içinde yer alması gerekir. Yapının bulunduğu alanlar belediyelere bağlı ise ruhsat izni belediyeden alınıyor. Belediyelikler sınırı dışında ise valiliklerde yapı izni alınarak ruhsat edinilebiliyor.

Yapı ruhsatı sorgulama 2021!

Yapı ruhsatı sorgulama 2021

İmar Kanunu kapsamında, inşaatların yapımına çeşitli prosedürlerin tamamlanması sonucunda izin veriliyor. İzin belgesi alıp, yapı ruhsatı başvurusu yapılabilir ve gerekli prosedürlerin tamamlanmasıyla ruhsat alınabilirsiniz ve e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Yapı ruhsatı sorgulama 2021!

Yapı ruhsatı ücreti 2021 

Yeni yapı ruhsatı alınmasına ilişkin 1000 metrekareye kadar konut, rezidans metrekare başına 10.68 TL'den 11.75 TL'ye yükseldi.

10 soruda yapı ruhsatı!

Yapı ruhsatı örneği 2021!


Geri Dön