19 / 04 / 2024

Yatırımın doğru zamanı nedir?

Yatırımın doğru zamanı nedir?

Posta Gazetesi köşe yazarlarından biri olan Özlem Denizmen bugünkü yazısında okuyucularından gelen soruları yanıtladı.



Posta Gazetesi köşe yazarlarından biri olan Özlem Denizmen bugünkü yazısında okuyucularından gelen soruları yanıtladı.



Bireysel Emeklilik Sistemi'nden ne zaman çıkmalıyım? 


Soru: Yaklaşık 2 yıldır Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeyim (BES). Fakat 3’üncü yılım dolunca çıkmayı düşünüyorum. Ayda 145 TL ödeme yapmaktayım. Ev aldığım için elden aldığım nakit bir borcum var. BES’ten çıkma nedenim bu. Borcumu ödemek istiyorum. Bu konuda siz ne dersiniz? 


Cevap: Bireysel emeklilik benim önerdiğim bir sistem. Devletin yüzde 25 katkı payı vermesi ve aynı zamanda yatırdığın paranın fonlarda değerlenmesi çok iyi. Eğer BES’ten ayrılacaksan, en az 3 yıl sistemde kalan katılımcılar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15’ine, en az 6 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 35’ine hak kazanıyor. Ben, “Yapabiliyorsan devam et” derim. Son karar senin.



Yatırımın doğru zamanı nedir?


Soru: Şimdiye kadar hiç birikim ve yatırım yapamadım, Karar verdim, bu ay yapacağım, Öncelikle bankaları araştırdım, faiz oranlarına baktım ama altın almaya karar verdim. Yalnız korkuyorum. Altın düştü, Ya daha da düşerse? Doğru zamanı siz söyleyin lütfen. 


Cevap: Doğru zamanı bilen olsa keşke, İnan bana kimse bilmiyor. Olay karışık. Fiyatı etkileyen birçok etmen var. Altın güvenli yatırım aracı olmaktan çıktı. Bazen yükseliyor bazen düşüyor, Şu sıralar son 5 yılın en düşük seviyelerinde. Yatıracaksan paranın sadece bir kısmını yatır altına. Bir de, birden değil, yavaş yavaş, zamana yayarak al.



Kredi Kartı borcunu bitirmek için 3 madde.


Soru: Kredi Kartı borcum var. Ne yaptıysam bir türlü bitiremedim. Yardımcı olur musunuz?


Cevap: 1) Kredi kartıyla harcama yaparken kendine aylık ödeyebileceğin bir limit koy. 2) Bir taksit bitmeden yeni bit taksite girme. 3) Harcama yaparken istk/ihtiyaç analizi yap. Borç bitene kadar istek harcamalarını durdur.



Huzurunu kaçıracak borca girme.


Soru: 40 bin TL birikmiş param var. 150 bin TL'lik bir ev almak istiyorum. Gelirim 1700 TL. Her ay 200 TL kiraya veriyorum. Nasıl bir ödeme planı çıkarmalıyım. 


Cevap: 150 bin lira değerinde ev için 40 bin peşinat verirsen, 110 bin lira banka kredisi aldığında 10 yılda aylık ödemen 1560 lira civarında olacak. Bu para gelirinin nerdeyse tamamı ve seni finansal açıdan zorlar. Ya birikimini arttırmanı yada daha uygun fiyatlı ev bulmanı öneririm.



Nasıl tedbir alırım?


Soru: 1 yıllık evliyim, eşim ve ben çalışıyoruz. 3GOO TL gelirimiz var, krediyle 10 yıl vadeyle Gaziantep’te 2+1 ev almak istiyoruz. Yalnız bu süreç çok uzun bir zaman geliyor, açıkçası biraz da korkutuyor bizi. Bu süre içinde hastalık, çocuk gibi durumlar da olacak. Bu tür aksamalarda nasıl tedbir alabiliriz? 


Cevap: Bu tür durumlar için acil durum fonunu öneririm. En az 3 aylık ev kredisi taksidini biriktirip bir hesapta tutun. Sadece yukarıda bahsettiğin acil durumlarda kullanmak için saklayın.




Posta /Özlem Denizmen


Geri Dön