25 / 04 / 2024

Yatırımlar Hazine arazileriyle büyüdü!

Yatırımlar Hazine arazileriyle büyüdü!

Geçtiğimiz 5 yıllık süreçte 1 milyar 230 milyon lira değerinde yatırım için 21,3 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaza izin hakkı verildi. 3 yılda 70 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmazın daha arz edileceği açıklandı.



Yatırım teşvik mevzuatında son 5 yılda 1 milyar 230 milyon lira değerinde yatırım ve 4 bin 996 kişilik istihdam taahhüdü karşılığında, 21,3 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaz için ön izin ve irtifak hakkı verildi.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2020 yılı Bütçe Gerekçesi tarafından yapılan derlemeye göre, yatırımların desteklenmesi için Hazineye ait taşınmazların, eğitim, turizm, tarım, hayvancılık ve diğer amaçlı yatırımların teşviki doğrultusunda kullandırılmasına ilişkin faaliyetler hızlanacak.

Gelen talepler kapsamında Hazine taşınmazları arzının hızla sağlanması, gayrimenkul sektörünün yönlendirilmesi, taşınmazların daha etkin kullanılması için yatırım ve istihdam teşviki doğrultusunda meydana getirilen Hazine taşınmaz portföyü genişletilip, yatırımcılara arz edilecek.

Yatırım teşvik mevzuatı kapsamında son 5 yılda 1 milyar 230 milyon liralık yatırım ve 4 bin 996 kişilik istihdam taahhüdü karşılığında, 21,3 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaz için ön izin ve irtifa hakkı tesis edildi.

Geçtiğimiz yıl ise toplam 550 milyon liralık yatırım ve bin 941 kişilik istihdam taahhüt kapsamında, 10,3 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaz için ön izin ve irtifak hakkı verildi.

Bu yıl da 200 milyon liralık yatırım ve bin kişilik istihdam taahhüdüne göre, 1,7 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaz için işlem gerçekleşti.

Bu yıl 19,3 milyon metrekare yüzölçümlü 151 Hazine taşınmazı yatırımcılar için sunulmak üzere ilana çıkarıldı.

Yıl sonuna kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 10 milyon metrekarelik Hazine taşınmazı da ilana çıkarılıp yatırımcıların satışına sunulacak.

60 MİLYON METREKARE TAŞINMAZ DAHA ARZ EDİLECEK

2020-2022 döneminde ise toplam 60 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı vatandaşlara arz edilecek.

Yatırımların teşvik edilmesiyle, daha önce mülkiyeti kamuya ait olan ve yatırım amacıyla gerçek veya tüzel kişilere bedelsiz tahsis edilen veya kullanma izni verilen taşınmazlar üzerinde taahhütlü yatırımların bitirilmesiyle yatırımcılara ek süre verildi. Bu kapsamda bulunan süre uzatım işlemleri sürecek.

Turizm yatırımlarına destek vermek amacıyla taşınmaza verilen yatırımcı ve işletmecilerin sözleşme sürelerinin tamamlanmasını beklenmeden yeni bedel üzerinden sözleşme düzenlenip 40 yıla kadar uzatılması amaçlanıyor. Buna göre, yatırımcıların kredibilitesi yükselterek turizm tesisleri yenilenecek.


Geri Dön