26 / 04 / 2024

Yeni robot mortgage kreditörünüzle tanışın!

Yeni robot mortgage kreditörünüzle tanışın!

Mortgage kreditörleriyle ilgili yeni bir Fannie Mae araştırması, mortgage bankalarının yüzde 40'ının yapay zekadan yararlandığını ortaya koydu…



SUBPRlME mortgage krizinden beri geçen on yılda geliştirilen bir teori destek kazanmaya başladı: Konut kredisi vermede makineler insanlara kıyasla daha iyi olabilir. Mortgage kreditörleriyle ilgili yeni bir Fannie Mae araştırması, mortgage bankalarının yüzde 40'ının yapay zekadan yararlandığını ortaya koydu; yapay zeka doküman ağırlıklı başvuru sürecini otomatikleştirmek, hile olup olmadığını saptamak ve kredi kullanmak isteyenlerin batık olasılığını belirlemek amacıyla kullanılıyor. Örneğin, San Francisco merkezli Blend Online mortgage-başvuru yazılımını aralarında Wells Fargo'nun da yer aldığı 114 kreditöre sunmuş bulunuyor; bu yöntem onay sürecini en az bir hafta kısaltıyor. Peki yapay zeka mortgage balonunun oluşmasını engelleyebilir miydi? Belki tam olarak değil ama en azından makineler uyarı sinyallerini erken göndereceklerinden kriz sürecinin daha yumuşak olmasını sağlayabilirdi.

Fortune Turkey’de yer alan habere göre; Blend CEO'su ve ortak kurucusu Nima Ghamsari, "Verilerle ilgili kötü kararlar anında belirlenip, düzeltilebilir" diyor. Her ne kadar bankalar henüz onay kararlan için yapay zekadan yararlanmıyorsa da, kreditör bankaların yöneticileri şimdiden robot sürecinin ikincil bir yararını keşfettiler: Konut kredilerini Amerika'da çok geniş bir kesime erişilebilir kılmak. Blend'in en alt gelir grubu olarak tanımladığı tüketicilerin-şahsen başvurmaktan çekinen demografik kesim-şirketin mobil uygulamasını kullanıp, başvuruda bulunma olasılığı diğer gruplarınkine kıyasla üç katı daha yüksek. Wells Fargo bireysel bankacılık sorumlusu Mary Mack yapay zekanın çekingen davranan bu kesimin korkusunu giderdiğini belirtiyor. 


Geri Dön