04 / 05 / 2024

Ziraat Bankası'nın Next Level'a el koyması birçok soruyu da beraberinde getirdi!

Ziraat Bankası'nın Next Level'a el koyması birçok soruyu da beraberinde getirdi!

Pasifik İnşaat, 500 milyon TL'lik olduğu açıklanmış yatırım karşılığında Ziraat Bankası’na ne kadar borç taktı? Kredi alındığı iddia edilen devlet bankası Halkbank’a da borç var mı? 



 

AKP  Ankara  Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi, Rizeli işadamı Fatih Erdoğan’a ait olan Pasifik İnşaat şirketi tarafından arsası Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan  alınarak inşa edilen “Next Level” gökdelenine, alınan kredi borcu karşılanamadığı için Varlık Fonu’na ait Ziraat Bankası tarafından el konulması, Ankara kulislerinde birçok soruyu da beraberinde getirdi.

Sözcü'den Işık Kansu'nun haberine göre, Pasifik İnşaat’ın, yatırım değeri 500 milyon dolar olduğu açıklanan Next Level projesinin devlet bankası Ziraat Bankası’na ne kadar borç taktığı şimdilik sır gibi saklanıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, şeffaf olması gereken kamu bankalarının ödenmeyen kredi yükümlülüklerinin ne kadar olduğunun milletvekillerine bile açıklanmadığını söyleyerek “Usulsüzlük, siyasi kayırma ve yolsuzluklar böylece gizlenmiş oluyor. Bilgi edinemediğimiz için de yanlış yürütülen işlere çözümler üretemiyoruz” diye konuştu.

Pasifik İnşaat’ın, Next Level gökdelenini hayata geçirmek için Ziraat Bankası’nın yanı sıra Halkbank’tan kredi alındığına ilişkin savlar da “banka sırrı” gerekçesiyle kamuoyundan saklı tutuluyor.

Gökdelenin inşaatı sırasında Pasifik İnşaat’ın sahibi Fatih Erdoğan, “Başkent’in kesinlikle en iyi arsası” diye tanımladığı arsayı 2010 yılında “hasılat paylaşımı modeli” ile satın aldığını söylemişti. Geçen 9 sene boyunca bankaya olan kredi borçlarını kapatmamış olan bir şirket, aynı konuda  TOKİ  ile anlaştığı “hasılat paylaşımı”na ilişkin paylarını ödeyip ödemediği de bir başka soru olarak ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinin konuya ilişkin olarak bilgisine başvurduğu CHP’li Kuşoğlu, söz konusu gökdelenin hem alışveriş merkezi, hem de rezidans olarak başkent Ankara’nın en lüks inşaatlarından biri olarak tanıtıldığını belirtti ve “Next Level’ın borçları karşılığı Ziraat Bankası’na devri, şimdiye değin AKP iktidarının öncelediği inşaat sektörünün çöktüğünü de kanıtlamış oluyor. Öbür yandan da olay, iktidarın siyasi yatırımları teşvik etmesiyle rant ve yolsuzluk ekonomisinin devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.

BAŞKA ORTAK VAR MI?

Rizeli küçük bir inşaat şirketinin başkent Ankara’da milyon liralık yatırımlara girişmesi, bunların karşılığında kamu bankalarından krediler alması, şirket sahibinin eşinin AKP’den milletvekili seçilmesi, gökdelenin açılışının dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ile birçok siyasinin ve bürokratın katılımıyla gerçekleştirmesi de Pasifik İnşaat’ın geri planında başka siyasi ortakları ve destekçileri olup olmadığı konusunda çeşitli soru işaretlerini içinde barındırıyor. 

‘ORTADA NİTELİKLİ SUÇ VAR’

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, durumun yasa ve anayasaya aykırı olduğunu, Türk Ceza Kanunu’nun 257’nci maddesi uyarınca “görevi kötüye kullanma” suçu oluşturduğunu dile getirdi. Tanal, “Savcıların gazetenizdeki haber doğrultusunda derhal hareket etmesi gerekmektedir. Çünkü ortada nitelikli bir suç hali vardır. Bu da kamu kaynaklarının israfı ve belirli gruplara peşkeş çekilmesi nedeniyle resen soruşturulması gereken bir suçtur” diye konuştu.

‘BİZE İHBAR GELDİ’

Mahmut Tanal, “Devletten ihale, maden ruhsatı, enerji ruhsatı vb. ruhsat izinlerini almak isteyen şirket veya gerçek kişilerin, habere konu olan alışveriş ve iş merkezinden ofis satın almaya zorlandıkları, iktidar yetkilileri tarafından ruhsatın ofis satın alma şartına bağlandığı” şeklinde ihbarların kendilerine ulaştığını açıkladı.

Tanal, “Bu konu ayrıntılı bir şekilde tapu sicil müdürlüklerinden araştırıldığında, sözü edilen iş merkezindeki ofis sahiplerinin devletten sürekli ihale alan, maden, enerji vs. gibi ruhsatları alan şirketler olduğunun ortaya çıkma ihtimali yüksektir” şeklinde konuştu.

 

Pasifik İnşaat'tan Next Level AVM hakkında açıklama!

Next Level AVM'ye Ziraat Bankası tarafından el konuldu!


Geri Dön