19 / 04 / 2024

Dask poliçe bedeli nasıl belirlenir?

Dask poliçe bedeli nasıl belirlenir?

Dask sigortasındaki en temel amaç, depreme karşı güvence olduğu için, bulunduğunuz şehir ve semtin deprem riski, sigorta primlerinizin belirlenmesinde en temel etken oluyor. Peki, Dask poliçe bedeli nasıl belirlenir?



Dask poliçe bedeli nasıl belirlenir?

Dask, Doğal Afet Sigortalı Kurumu'nun kısaltılması olarak karşımıza çıkıyor. Genel olarak diğer sigortaların aksine kar amacı gütmeyen bu sigorta biçiminde ortak bir sigorta havuzu oluşturuuyor. Olası bir afet durumunda zararlarınızı karşılayabilmek için konutunuza mutlaka Dask sigortası yaptırmanız gerekiyor. 


Ülkemizde geçmiş senelerde yaşanılan depremler ve deprem haritası göz önünde bulundurulduğunda, deprem riskinin yüksek olduğunu söylemek mümkün oluyor.  Bu durumda özellikle Marmara, Ege ve Doğu Anadolu başta olmak üzere tüm bölgelerimizde yaşayanlar Dask sigortası yaparak evlerini depreme karşı güvence altına alabilme imkanına sahip. Peki, Dask poliçe bedeli nasıl belirlenir?


Deprem sigortası yapılırken metrekare birim ücreti Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından belirleniyor ve sigorta poliçe bedelleri her sigorta şirketinde aynı olsa da ödenecek primler, bölgelerin ve yapıların risk derecelerine göre farklılık gösterebiliyor.  Zorunlu deprem poliçesi prim tutarında şu 3 nokta belirleyici oluyor;

 

1) Binanın bulunduğu deprem risk bölgesi,

 2) Binanın yapı tarzı (betonarme- ahşap- kagir vb.),

 3) Meskenin brüt yüzölçümü.

 

Bu bilgilere göre tespit edilen tutar doğrultusunda primler her yıl peşin olarak ödeniyor. DASK ödemelerinin peşin olarak yapılmasının nedeni primlerin poliçe düzenlenmeden önce sigorta şirketleri tarafından Doğal Afet Sigortalar Kurumu’na yatırılıyor olması olarak biliniyor. 


Poliçe satışları sigorta şirketleri ve yetkili acenteler tarafından DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) adına gerçekleştirilmekte, bu nedenle şirketler arasında ödenecek primlerin hesaplanması açısından fark bulunmuyor. 

 

Bir yıllığına yapılan ve her yıl yenilenmesi gereken DASK poliçelerinde yenileme esnasında indirim yapılıyor.  DASK poliçesinin düzenlenebilmesi için tapu kaydı şart olmasına rağmen henüz bağımsız tapusu olmayan meskenlerin sigortası, sigorta ettirenin beyanına dayanarak ve arsa tapusuna ait bilgilerle yapılabiliyor. 

5 soruda DASK!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön