29 / 03 / 2024

Emlak vergisi ev hanımı muafiyeti nedir?

Emlak vergisi ev hanımı muafiyeti nedir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergide muafiyet uygulaması da bulunuyor. Peki, emlak vergisi ev hanımı muafiyeti nedir?



Emlak vergisi ev hanımı muafiyeti nedir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmaz bedelin üzerinden hesaplanıyor. Vergi senede iki taksit halinde ödeniyor.


Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor; ikinci taksit ise Kasım ayı içersinde ödeniyor. Buna göre 2015 yılı emlak vergisi ödemeleri ay sonuna kadar devam ediyor.


Emlak vergisi kapsamında yalnız tek meskene sahip gayrimenkul sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi avantajı bulunuyor. Bu uygulama gereğince bazı şartların yerine getirilmesi halinde tek mesken sahipleri emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Muafiyet kapsamında geliri olmayan ev hanımları da bulunuyor. Peki, emlak vergisi ev hanımı muafiyeti nedir? Emlak vergisi ev hanımı muafiyeti şartları nelerdir?


Ev hanımlarının 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde, vergi ödemesinden muaf tutuluyor.


Maliye Bakanlığı GİB İstanbul Vergi D. Bşk.’nın 22.3.2011 tarih ve 006.01-185 sayılı özelgesi gereğince brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan bir evi varsa emlak vergisi ödemiyor.


Buna karşın emlak vergisi muafiyetinde bizzat oturma şartı bulunmuyor. Tek meskene sahip olup da, eşinin veya ailesinin yanında yaşayanlar yine emlak vergisinden muaf olabiliyor.




Emlak vergisi taksiti nereye ödenir?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




 


Geri Dön