28 / 03 / 2024

Ev kredisi almanın şartları!

Ev kredisi almanın şartları!

Ev sahibi olmak isteyen çoğu kimsenin başvurduğu yol, bankalardan ev kredisi kullanmak oluyor. Ev kredisi alabilmeniz için bazı şartlara uyum sağlamanız gerekiyor. Peki, ev kredisi almanın şartları nelerdir?



Ev kredisi almanın şartları!

Mesken sahibi olmak isteyen kimseler, satın almak istedikleri evi; nakit satın almak için yeterli bütçesi olmadığı takdirde, bankalardan konut kredisi kullanarak alabiliyor.


Ev kredisi; satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi türü olarak ifade ediliyor. Konut kredisi vadeleri uzatılabiliyor. İpotek, kredi ödemelerin tamamlanması ile kaldırılıyor.


Kredi başvurusunun onaylanması için birtakım kriterlere bakılıyor. İlk olarak kredi için kişinin kredi özgeçmişi inceleniyor. Kredi almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülüyor. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlıyor. Ancak kredi başvurusunun onaylanabilmesi için banka bazı şartlar arıyor. Peki, ev kredisi almanın şartları nelerdir?


Ev kredisi almanın şartları!

* Ev kredisi alma şartları, kişiye ve alınacak konuta göre değişkenlik gösteriyor. Konut kredisi alacak tüketicide aranan özellikler; aylık gelir gider durumu, maaş ve maaş dışı gelir belgeleri, geçmiş dönem ödeme bilgileri (kredi skorlaması)


* Konutta aranan özellikler; İnşaat ruhsatı, kat irtifakı, kat mülkiyeti gibi tapulardan en az birinin olması gerekiyor. Alınacak ev inşaat halinde ise, banka kendi anlaşmalı olduğu inşaat projelerinden kredi vermeye yönlendiriyor.


* Bankalar, EV kredisi istenen gayrimenkul ve isteyen kişi ile kriterlerini karşılaştırıyor. Olumsuz bir durum söz konusu olmadıkça başvurunuz onaylanır ve ev kredisi için gerekli belgeler isteniyor. Bu belgeler ikametgah, nüfus cüzdanı ve gelir belgesi olarak karşımıza çıkıyor. 


Ev kredisi başvurusu nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön