25 / 04 / 2024

Ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?

Ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?

Kira depozitosu, Kiracılar Yasasına göre, vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parası olarak ifade ediliyor. Peki, ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?



Ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?

Borçlar Kanunu'nun 342. maddesine göre, kiralama işlemlerinde kiracıdan güvence vermesi isteniyor. Kanun hükümlerine göre kiracının güvence vermesi hususunda kiracıdan alınan ücrete depozito deniyor. 


Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, mal sahibi kiracısından istediği oranda depozito talep edemiyor. Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor. 


Bu depozito bedeli de kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere vadeli bir tasarruf hesabına yatırılıyor. Peki, ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?


Kiracının depozito hakkı

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Ev sahibi sözleşme yapmazsa ne olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön