29 / 03 / 2024

İpotekli tapu satışı!

İpotekli tapu satışı!

İpotekli tapu satışında tapu görevlileri alıcıya bu duruma razı olup olmadığı sorar ve alacakları cevaba göre satış işlemine devam ederler. İpotekli gayrimenkul satışı her zaman yapılabilen bir satış türüdür...




Bildiğiniz gibi bazı gayrimenkuller üzerinde zaman zaman çeşitli nedenlerle kısıtlamalar tesis edilir. Bunlardan en yaygın olanı bir borç ya da teminat amaçlı olarak tesis edilen "ipotek"dir. Gayrimenkul üzerine tesis edilen ipotek tutarı birden fazla ya da borçdan fazla olabilir. Burada gayrimenkul alım satımında karşımıza sıkça çıkan bir durumdan "ipotekli gayrimenkulün satışı"nın nasıl yapılacağı şöyle açıklanıyor: 


Öncelikle bilinmelidir ki eğer gayrimenkul tapusu üzerinde mahkemelerce konmuş bir "satılamaz tedbir kararı" yoksa ki bu ipotek ile aynı şey değildir, ipotekli bir gayrimenkul alınıp satılabilir. Elbetteki bu durumda ipoteği koyan alacaklının teminat hakları saklı kalacaktır. Burada önemli olan alıcının bu durumdan haberdar edilmesi ve ipoteğin kaldırılabilmesinin garanti altına alınmasıdır. Tapu görevlileri bu duruma razı olup olmadığını alıcıya satış esnasında sorarlar ve alacakları cevaba göre satış işlemine devam ederler.


Eğer ipotekli bir gayrimenkulü almanız gerekiyorsa bu durumda gerekli önlemleri aldıktan sonra huzurlu bir şekilde satış işlemine devam edebilirsiniz.


İpotekli tapu satışı!


Genellikle işlem prosedürü şu şekilde işler:


1. Satıcı ile satış bedeli üzerinde anlaşılır.

2. Yapılan ön satış sözleşmesine ipoteğin fek edilmesi sorumluluğunun satıcıya ait olduğu yazılır.Aksi durumda ödenen kaparoyu iade edeceği gibi cayma ceza bedelinden de sorumlu olacağı belirtilir.

3. İpotek koyan ile görüşülüp ödemenin yapıldığı anda borcun kapanacağına ve ipoteğin fek edileceğine dair taahhütname alınır.Eğer ipoteği koyan banka ise bu yazıyı sadece muhatabına yani borçluya verecektir.

4. Satış bedeli tutarı bankaya bloke edilir.Tapu, üzerindeki ipoteği ile birlikte devir alınır.Tapu devri gerçekleştikten sonra bloke çözülür ve muhataplarına(ipotek koyana, alacağı kadar ve kalan var ise mal sahibine) ödeme yapılır.

5. Alınan taahhütler gereği ipotek fek yazıları beklenir.(Bankadan bankaya değişmekle beraber 3-5 gün içerisinde bu fek yazıları gelmektedir.).Nadiren de olsa daha kısa sürelerde geldiği görülmektedir.Ancak unutulmaması gereken şey, hiçbir alacaklının ödeme almadan koymuş olduğu ipoteği kaldırmasının beklenmeyeceğidir.

6. Gelen fek yazısı ile tapunun yeni sahibi tapu dairesine müracaat ederek ipoteği kaldırabilir.

Bu koşullara dikkat etseniz de yine de kontrolünüzde olmayan durumlar olabileceğini ve belli bir oranda risk aldığınızı unutmayın.



İpotek ne demektir?
İpoteğin kaldırılması dilekçe örneği!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön