20 / 04 / 2024

Kira kontratı damga vergisi nereye yatırılır?

Kira kontratı damga vergisi nereye yatırılır?

Kira kontratı damga vergisi nereye yatırılır?: Kira kontratlarında damga vergisi ödemeleri için konutlar muaf tutuluyor. Ancak işyeri kiralama sözleşmesinde vergi dairelerine damga vergisi yatırma zorunluluğu bulunuyor...




Kira kontratı damga vergisi nereye yatırılır?


a) Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci (371 Sıra No.lu VUK Tebliği uyarınca yirmiüçüncü) günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir.


b) (a) bendi dışındaki hallerde, kâğıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.


Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye, lüzum göreceği işlemlere ilişkin kâğıtlara ait verginin yukarıdaki sürelere bağlı kalmaksızın ve beyanname aranmaksızın kâğıdın düzenlenmesinden önce veya noterlerce işleme tâbi tutulması sırasında ödenmesi zorunluluğunu getirmeye, vergiyi işlem anında ilgili kamu kurum veya kuruluşuna makbuz karşılığı ödettirmeye yetkilidir.


Kira kontratı damga vergisi nereye yatırılır?


Kira sözleşmelerinde uygulanacak olan damga vergisi basılı damga yoluyla ödeme, makbuz yoluyla ödeme, çoğunlukla kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan işlerde kullanılan kesinti yoluyla ödeme şeklinde yapılıyor. Konutların kira kontratında damga vergisi ödeme zorunluluğu yoktur. Ancak işyeri kira sözleşmeleri için damga vergisi ödemek zorunlu bir durumdur vergi dairelerine belirtilen oranda ödenmelidir. 500 TL'nin üstünde kira ödemeleri için banka hesabına yatırmak mecburidir. Konutların damga vergisinden muaf olduğunu söylemiştik ancak herhangi bir nedenden dolayı konut kira sözleşmesi noterde onaylanırsa damga vergisi ödeme zorunluluğu da geliyor.



Kira sözleşmesi damga vergisi beyannamesi verme süresi!
Kira sözleşmesi damga vergisi oranı!
Kira kontratı damga vergisi hesaplama kefilli!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön