28 / 03 / 2024

Miras taksim sözleşmesi şekil şartı!

Miras taksim sözleşmesi şekil şartı!

Miras taksim sözleşmesinin geçersizliği taşınmaz taksimi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senedin düzenlenmemesi halinde oluyor. Miras taksim sözleşmesinin bazı şekil şartları bulunuyor. İşte, miras taksim sözleşmesi şekil şartı!



Miras taksim sözleşmesi şekil şartı!

Miras, iştirak halinde mülkiyet olarak mirasçılara intikal ediyor. İntikal işlemi, veraset belgesinde belirlenen kanuni miras oranlarıyla yapılabileceği gibi mirasçılar paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe de kararlaştırılabiliyor.


Taksim (Paylaşma) sözleşmesi noterde ya da tapuda yazılı şekilde yapılabiliyor. Taksim sözleşmesi noterde yapılmamış ise  tüm mirasçıların tapuda istemde bulunması gerekiyor.


Miras taksiminde taksim sözleşmesinin tapu sicil müdürlüğünce düzenlenmesi zorunlu olmayıp, mirasçı veya bunların temsilcileri de sözleşmeyi noterde düzenleyebiliyor. Noterde düzenlenmiş miras taksim sözleşmeleri genelde aşağıdaki gibi hususları içeriyor;


Miras taksim sözleşmesi şekil şartı!

- Düzenleme şeklinde tanzimi.

- Mirasçı veya temsilcileri kimliğinin nüfus hüviyet cüzdanı, pasaporta göre tesbiti.

- Tarafların fotoğraflarının bulunması.

- Şekil noksanlıklarının olmaması. (mühür,imza gibi)

- Taksime konu taşınmazların açıkça belirtilmesi yapılan taksimin açık ve anlaşılır olması.

- Tescil hususunun yer alması.


Miras taksim sözleşmesi geçerlilik şartları!

Ayrı tapu sicil müdürlüklerinde kayıtlı taşınmazların taksimi ise taşınmazların kayıtlı bulunduğu tapu sicil müdürlüklerinin birisinde yapılabiliyor. Bu durumda işlemi yapacak tapu sicil müdürlüğünün diğer müdürlüklerden tapu kayıt örneği ve gerekli diğer bilgi ve belgeleri isteyerek yetki alması gerekiyor. Aksi halde miras taksim sözleşmesinin geçersizliği söz konusu oluyor.


Miras taksim sözleşmesi noterde düzenlenmiş ise sözleşmenin taşınmazların kayıtlı bulunduğu tapu sicil müdürlüklerine ayrı ayrı ibraz edilerek tescil talebinde bulunulması gerekiyor. Aksi takdirde miras taksim sözleşmesinin geçersizliği söz konusu oluyor. Tescili tüm mirasçıların, sözleşme veya vekaletnameyle yetki verilmiş ise yetki verilen mirasçının tapu sicil müdürlüğünden talep etmesi gerekiyor.



Miras bölünmesi nasıl olur?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön