29 / 03 / 2024

Rezerv yapı alanı ilanı!

Rezerv yapı alanı ilanı!

Rezerv yapı alanını kim belirler? Rezerv yapı alanı ilanı nasıl yapılır?: Bakanlıkça resen belirlenebildiği gibi, TOKİ veya İdarenin talebi üzerine de rezerv yapı alanı tespit edilebiliyor...



Rezerv yapı alanını kim belirler?

Rezerv yapı alanı, alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı hâlihazır haritasını, alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritasını, alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesini, ihtiva eden dosyaya istinaden, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirleniyor.


Rezerv yapı alanı Bakanlıkça resen belirlenebildiği gibi,  TOKİ  veya İdare, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabiliyor.


Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabiliyor. 


Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için; bu talebin, talebe konu taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakati ile yapılması ve bu taşınmazların yüz ölçümlerinin yüzde yirmi beşinin mülkiyetinin, geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun gördüğü, bağlı veya ilgili kuruluşuna veyahutta İdareye veya TOKİ’ye devrine muvafakat edilmesi gerekir.


Maliye Bakanlığı rezerv yapı alanına ilişkin görüşünü otuz gün içinde bildirir.


Rezerv yapı alanı ilanı...

Rezerv yapı alanlarda, Kanunun amacı çerçevesinde fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek ve Kanunda öngörülen amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere;


a) Riskli alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli 

yapılarda ikamet edenlerin nakledileceği rezerv konut ve işyerleri,


b) Riskli alanlarda ve bu alanlar dışındaki riskli yapılarda ikamet etmeyen kişilere satışı yapılabilecek her türlü yapı ile gelir ve hasılât getirecek her türlü uygulama,yapılabilir ve bu alanlar yeni yerleşim alanı olarak kullanılabilir.


Rezerv yapı alanı şerhi!



Geri Dön