19 / 04 / 2024

Şufa hakkından feragat!

Şufa hakkından feragat!

Şufa hakkından feragat konusu nedir? Şufa yani önalım hakkından nasıl feragat ediliyor? Şufa hakkından feragat etme sebepleri nelerdir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizde detaylı olarak bulabilirsiniz..



Şufa hakkı!


Şufa hakkı yani ön alım hakkı; paylı mülkiyette, paydaşların birbirlerine karşı olan hakları doğrultusunda; hisseye konu olan malın satışı söz konusu olduğu zaman bir hissedarın, malı yabancı bir kimseden önce alma hakkının olduğu anlamına geliyor. Şufa hakkının amacı; taşınmazın parçalanmasını engellemek (her fırsatta paydaş sayısını azaltmak) ve üçüncü kişilerin birbirlerini tanıyan bir ortaklığa girmesini engellemektir.


Medeni Kanun'umuzun 732-735. maddeleri arasında düzenlenen ön alım hakkı, paylı mülkiyet hükümlerinin geçerli olduğu bir ortaklıkta, payını kısmen ya da tamamen üçüncü bir kişiye satma niyetinde olan ortağın payının, diğer ortaklardan biri tarafından öncelikli olarak alınmasıdır. 


Örneğin;  A, B, C ve D'nin eşit oranlarda paylı mülkiyetinde bulunan 4000 metrekarelik arsa üzerinde A'nın sahibi olduğu dörtte birlik payın, A tarafından üçüncü bir kişi olan Ü'ye satılması halinde, B, C veya D'den herhangi biri Ü'nün aldığı bedel üzerinden satılan payı alabilir ve payın ortaklık içerisinde kalmasını sağlayabilir. Böylece, yasal ön alım hakkını kullanan B, C veya D'den herhangi biri A'nın payını da alarak kendi hissesini ikide bir olarak değiştirir ve yabancıyı Ü'yü de ortaklıktan uzak tutar.


Şufa hakkından feragat!


Ön alım hakkını kullanma hakkına sahip olan paydaşların, ellerinde bulundurdukları bu imkan çoğu zaman satılacak paya talip olan ilgililerin vazgeçmesine neden olabiliyor. Kısacası, problemli yerin talibi de az olabiliyor. Bu durumda payını satmak isteyen paydaş ya da alıcı diğer paydaşların ön alım haklarını kullanmayacaklarına dair bir garanti isteyebilmektedir. Bunun içinde diğer paydaşlardan bu haklarını kullanmayacaklarına dair bir feragatname talep ediyorlar.


Ön alım hakkından feragatin geçerli olabilmesi için resmi şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekiyor.. Yani, B, C veya D'nin ön alım haklarını kullanmayacaklarına dair feragatlerinin geçerliliği yetkili resmi memur huzurunda bu haklarından vazgeçmeleri ve bu vazgeçmenin de tapu kütüğüne şerh verilmesine bağlıdır. Fakat, sadece belirli bir satış için ön alım hakkından feragat edilecek ise bu feragatin yazılı şekilde yapılması yeterli oluyor. Bu türden bir feragat satıştan önce ya da sonrada yapılabiliyor.. Ancak, işlem güvenliği ve tartışmaya mahal verilmemesi için feragatin satıştan önce resmi memur huzurunda yapılması ve tapuya şerh verilmesi her zaman hukukçuların görüşüne göre daha güvenli bir yol olarak görülüyor.


Şufa hakkı ne demektir?

Paylı mülkiyet nedir?

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön