27 / 04 / 2024

Yeni mal sahibinin tahliye hakkı!

Yeni mal sahibinin tahliye hakkı!

Yeni mal sahibinin tahliye hakkı bulunuyor. Borçlar Kanununa göre, mal sahibinin o eve ihtiyacı olması veya gayrimenkulün yeniden inşasının gerekliliği gibi sebepler kiracının tahliye edilmesini sağlayabiliyor...




Yeni mal sahibinin tahliye hakkı bulunuyor. Kiracı, mal sahibinin bazı haklarının söz konusu olması halinde, konuttan tahliye edilebiliyor. Borçlar Kanununa göre, mal sahibinin o eve ihtiyacı olması veya gayrimenkulün yeniden inşasının gerekliliği gibi sebepler yeni mal sahibinin tahliye hakkı olarak karşılanabiliyor.


Yeni mal sahibinin tahliye hakkı karşısında kiraya konu olan konuta mal sahibinin ihtiyacı olması halinde kiracı evi tahliye etmek zorunda kalabiliyor.


Türk Borçlar Kanunundaki hükümler aşağıda şu şekilde sıralanıyor:


Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle

Gereksinim, yeniden inşa ve imar


MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,


belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


Yeni malikin gereksinimi


MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.



Ev sahibi olmak!
Ev sahibi kiracı çıkarma nedenleri!
Ev sahibi aidatı ödemezse!
Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön