19 / 04 / 2024

2007 yılında müteahhitler Maslak Oto Sanayi'nin peşinde!

2007 yılında müteahhitler Maslak Oto Sanayi'nin peşinde!

2007 yılında şehir merkezinde arsa bulamayan Nurol, Taşyapı gibi proje geliştiriciler, Maslak'ta iki bölümden oluşan, toplam 350 dönüm arazi üzerinde kurulu Atatürk Oto Sanayi Sitesi'nin 2 bin ortağının peşine düşmüş.



2007 yılında müteahhitler Maslak Oto Sanayi nin peşinde!


HERKESİN GÖZÜ 350 DÖNÜMLÜK OTO SANAYİ ARAZİSİNDE


Maslak Oto Sanayi'nin, 2 bin ortağını ikna eden zengin olacak


    İstanbul'un merkezinde arsa bulamayan müteahhitler, Maslak'taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi'nin 2 bin ortağının peşine düştü. Maslak'ta iki bölümden oluşan toplam 350 dönüm arazi üzerindeki oto sanayi sitesi, yıllar içinde şehir merkezinde kalınca ve çevredeki tek tük boş arazilerde de metrekaresi 4 bin doları bulan fiyatlarla konut satılınca, en az 3 bin konut yapılabilecek bu alan, yerli ve yabancı yatırımcıların radarına girdi. Oto Sanayi'de proje geliştirmek için ilk ciddi girişim, Maslak'ta 145 dönümlük arazide Mashattan projesini yapan Taşyapı İnşaat oldu. Taşyapı'nın patronu Emrullah Turanlı, 30 kişilik bir ekiple, her biri tapulu olan dükkanların sahiplerine ulaşmaya çalışıyor. Oto Sanayi Sitesi Esnaf Odası Başkanı Mustafa Keskin, ''Nurol var, Doğuş var. Kanadalılar var. Herkes buradaki araziyle ilgili. Ama 30 yıllık yerimden ayrılacaksam beni ikna etmeleri lazım'' dedi. 

    İstanbul'da proje geliştiriciler, şehir içinde arazi bulamayınca son 3 yılda şehrin dışında uydu kentler yaratma yoluna gitti. Ancak şehrin içindeki niteliksiz konut stoğunu dönüştürmek de müteahhitlerin hep ilgi odağı oldu. Maslak'taki 145 dönümlük arazide Mashattan projesini yapan Taşyapı İnşaat'ın sahibi Emrullah Turanlı, dikkati bu bölgeye çekerken, bu projeye komşu olan sanayi sitesiyle ilgili ilk girişimi başlatan da o oldu.


ÇOK ORTAKLI ARAZİ

 

    Ancak Atatürk Oto Sanayi Sitesi'ndeki mal sahipleriyle anlaşıp bu arazide proje geliştirmek, arazinin çok ortaklı yapısı nedeniyle yıllar alacak bir uğraş. İki bölümden oluşan Oto Sanayi'nin birinci bölümü 76 bin metrekare alan üzerinde ve 348 mal sahibi var. Toplam 300 bin metrekarelik ikinci bölüm ise bin 451 mal sahibi nedeniyle proje geliştiricileri en çok yoracak alan. Çünkü mal sahiplerinin pek çok varisi var ve her birine ulaşıp dükkan satın almak, inşaat süresinin çok üzerinde bir zaman ve çaba gerektiriyor.


Araziyle özel ekip ilgileniyor


    NİTEKİM bölgenin kararlı taliplerinden Emrullah Turanlı, ''Temennimiz o bölgede çalışmak ama henüz anlaşma yok. Orası kooperatif, oto sanayiyi kaldırmayı sahipleri de istemeli. Toplam 500-600 bin metrekarelik inşaat alanı var. İnşaat yapılınca metrekaresi 5 bin doların üzerine çıkar. Elimizdeki 20 bin konutluk projelerin hepsi şehir içinde. Projeler için arazileri toplayan 30 kişilik Ar-Ge birimimiz var. Farklı toprak sahiplerini bir araya getirip hayallerimizi anlatıyorlar. Dolapdere, Kasımpaşa, Kuştepe, Fikirtepe ile de ilgiliyiz. Ekibi yakında 100 kişiye çıkaracağız'' dedi.


Esnaf, birlik olup ortak akıl yürütsün


    MASLAK Atatürk Oto Sanayi Esnaf Odası Başkanı Mustafa Keskin de o bölgede artık oto sanayi sitesi olmayacağı görüşüne katılıyor. Ancak Keskin, ''Bu kadar çok sahipli bir yerde iş yapmak çok zaman isteyen bir iş" diyerek şunları söylüyor: ''Herkesin tapusu cebinde, özellikle birinci bölüm üzerinde çok duruluyor. Birinci bölüm 76 bin metrekare ve 348 mal sahibi var. İkincisi 300 bin metrekare ama bin 451 ortağı var. Onların varisleri var. Türkiye'de kolay değil bu. Şirket ve birliktelik mantığı yok. Kentsel dönüşüm projesinde iki yıldır burayı keşfetmiş bir kooperatifin başkanı olarak bizim oto sanayi olarak burada misyonumuzu tamamladığımızı düşünüyorum. İlgilenen çok grup var, Nurol, Doğuş, Taşyapı ve buradaki büyük emlakçılar aracılığıyla Kanadalılar var. Ama ben 30 yıldır burada esnafım. Beni o bölgeden ayıracak bir yapının beni ikna etmesi lazım. Burada kurtlar gezerken bölgeyi biz bekliyorduk. Şimdi üyeleri topluyorum ve birlikte hareket etmek gerektiğini söylüyorum. Ama özellikle İETT ve Karayolları arazisi satışlarından sonra millet gaza gelmiş durumda. Bir dükkan 250 bin dolarken şimdi 1 milyon dolar demeye başladı üyeler. Bu durum geçene kadar bekleyeceğiz.''


Sabah 14 Nisan 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön