19 / 04 / 2024

Adana Göl Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüme tepki!

Adana Göl Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüme tepki!

Adana'da kentsel dönüşüm projesine dahil edilen Göl Mahallesi'ndeki vatandaşlar Adana Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ'ye tepki gösterdi.



Adana Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) beraber yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi devam ediyor. Evrensel Gazetesi'nde Volkan Pekal'ın haberine göre; Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ'nin beraber sürdürdüğü kentsel dönüşüm projesine Göl Mahallesi sakinleri tepki gösteriyor.

Baraj Gölü’ne yakın bir bölgede yer alan Çukurova İlçesi Göl Mahallesi'nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında başlatılan yıkım çalışmalarında vatandaşlar ile görevliler arasında sözlü tartışma yaşandı.

Adana Göl Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüme tepki!

Adana Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ'nin beraber gerçekleştirdiği, 333 dairenin yer verildiği  TOKİ  projesinin ihalesi dün yapıldı. 2017 senesinden beri 300 daire boşaltılarak yıkıldı. 30 ev sahibi ise konutlarının yıkılmasına izin vermiyor. Evlerinden çıkmak istemeyen vatandaşların kapısına geçen hafta  Adana  Büyükşehir ekipleri yönlendirildi. İş makineleri ile yıkıma gelen görevlilere mahalle sakinleri izin vermedi.

“ DİLENMİYORUZ HAKKIMIZI İSTİYORUZ ”

Adana Göl Mahallesi sakini Nezahat Ürün yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi: "Bu kış vakti nerede kalalım? sorularına yıkıma gelen ekip gülerek “Gidin akrabanızda kalın” diyor".

Haklarını istediğini ifade eden Ürün, “5 nüfusla hangi akrabanın evinde kalabilirim? Biz onlardan dilenmedik ki. Hakkımızı istiyoruz. Bize buradan kendi yerimizden ev versinler” dedi. Seçim çalışmaları sırasında Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar’ın kendilerine gelerek mağduriyet yaşamayacaklarının sözünü verdiğinin altını çizen Ürün, “Bu mağduriyet değil de nedir? Her gün çevik kuvvetler, Her gün iş makineleri ile kapımıza geliyorlar. Çocukların psikolojisi bozuluyor. Okuldan geliyor. ‘Anne biz ne yapacağız? Anne biz ne olacağız? Kimse geldi mi?” diyor. 10 yaşındaki çocuğum bana bunu soruyor. Üniversitedeki oğlum her gün arayıp soruyor. Çocuk orsada derslerini mi düşünecek? Bizim mi soracak?” diye konuştu. 30 yıldır vergisini, işgaliyesini imar affını ödediğini ifade eden Ürün, orada işgalci olmadıklarını, hakları olduğunu belirterek “Bize ‘buradaki hakkınızı kaybettiniz’ deniyor. Ben kumar oynamadım ki buradaki evimi kaybedeyim” diyerek konuştu.

“NEREYE GİDECEĞİM?”

Aylık 650 Türk Lirası ile geçindiğini anlatan Nezahat Ürün’ün eşi Murat Ürün, "Biz buraya geldiğimizde işgalci değildik. 30 seneden beri bir insan bir yerde oturuyorsa devletin hak vermesi lazım. 2 kat eve 30 bin lira para veriyorlar. 2 tane çocuğum okuyor. Engelli maaşı ile ben nereye gideceğim? Bize burada bir hak versinler. Yetkililer duysun. Cumhurbaşkanı duysun" dedi.

Adana Göl Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüme tepki!

“HAKKIMIZI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ”

Pandemiden dolayı maddi sıkıntılar yaşadığını dile getiren bir diğer mahalle sakini Çetin Özel ise bunları anlattı; "Gittiler ama bir hafta sonra tekrar geleceklerini söylediler. Bekliyoruz. Hakkımızı alana kadar hukuki çerçeve içerisinde direnişimiz devam edecek. Pandemiden dolayı maddi sıkıntılar yaşadık. Hala yaşıyoruz. Bu sıkıntılı süreçte nereye gidelim Yıllık 20 bin Türk Lirası'ndan aşağı kira yok. Gideceğimiz yer yok. Evimiz yıkılırsa yanına çadır kurup orada yaşayacağız. Başka çaremiz yok."

Bizlere “Proje kapsamındaki tüm evler satıldı” diyerek ev vermediler diye iddia eden Özel, “Biz 30 senedir burada oturuyoruz. Neden başkalarına veriyorlar, biz hak sahibi olmuyoruz?” diye konuştu.

Adana Yüreğir'de kentsel dönüşüm için ilk imzalar atıldı!

Seyhan Döşeme Mahallesi’nde dönüşüm başlıyor!


Geri Dön