28 / 03 / 2024

Ahmet Akın'dan Kanal İstanbul'un finansmanına ilişkin açıklama!

Ahmet Akın'dan Kanal İstanbul'un finansmanına ilişkin açıklama!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yarın temeli atılacağı açıklanan çılgın proje Kanal İstanbul'la ilgili ilgi çeken açıklamalar yaptı. Projenin finansmanıyla ilgili bir rapor hazırlayan Akın, Kanal İstanbul için finansman bulunamadığını belirtti.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yarın temeli atılacağı açıklanan çılgın proje Kanal İstanbul'la ilgili ilgi çeken açıklamalar yaptı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Erdem Sevgi'nin haberine göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Kanal İstanbul'la ilgili bir rapor hazırladı. Ahmet Akın, raporda, devlet tarafından yarın ilk kazmanın vurulacağını açıklanan Kanal İstanbul'a ilişkin finansmanın bulunamadığını ileri sürdü.

Ahmet Akın dan Kanal İstanbul un finansmanına ilişkin açıklama!

Raporda, “Dünya genelinde 400’e yakın finans kuruluşu projeyi finanse etmek istemiyor. İktidarın, ağır koşullu kredi arayışının yanı sıra Katar ile bir anlaşma yapabileceği ifade ediliyor. Kanal İstanbul’un temel atma töreni olarak duyuruldu ama atılacak olan temel, Kuzey Marmara Otoyolu’nun bağlantı yolu. Kamuoyunu algısını yanıltmaya yönelik bir girişim” ifadeleri kullanıldı.

Ahmet Akın tarafından Kanal İstanbul'la ilgili hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

Bağlantı yolu temeli: 26 Haziran’da Kanal İstanbul’un temel atma töreni olarak duyurulan projenin beton kanalla bağlantı yolu olmasının dışında herhangi bir ilgisi yok. Söz konusu proje yap-işlet-devret modeliyle inşaatı süren Kuzey Marmara Otoyolu’nun Nakkaş-Başakşehir kesimi. 

Kanal için inşa ihalesi yok: Kamu özel işbirliği modeliyle yapılacağı anlaşılan Kanal İstanbul’un inşasıyla ilgili bugüne kadar hiçbir ihale yapılmadı. İktidar projeye kaynak bulamıyor.

Ahmet Akın dan Kanal İstanbul un finansmanına ilişkin açıklama!

Destek bulunamadı: Türkiye’deki pek çok projeye dış kredi sağlayan yabancı finans kuruluşlarının çevreye zararı nedeniyle Kanal İstanbul’a destek vermek istemediği ortada. Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Uluslararası Finans Kurumu, Alman Kalkınma Bankası, Fransız Kalkınma Bankası, Japon Kalkınma Bankası ile Asya Kalkınma Bankası gibi finans kuruluşlarının projenin çevresel ve sosyal olumsuz etkileri nedeniyle kredi imkânı sağlamadığı biliniyor. Ekvator İlkeleri’ni benimseyen ve Birleşmiş Milletler Sorumlu Bankacılık İlkeleri taahhüdünde bulunan ve aralarında Türkiye’deki bazı bankaların da yer aldığı yaklaşık 400 finans kurumu, çevre ve sosyal etkileri dikkate alarak böyle bir projeyi finanse etmeyecek.

Katar’la anlaşma gündemde: Öte yandan iktidarın beton kanalı yapabilmek için uluslararası anlaşma yöntemini de kullanabileceği değerlendiriliyor. Buna göre Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nda olduğu gibi iktidarın “Hükümetlerarası Anlaşma” yöntemiyle Katar ile Kanal İstanbul konusunda bir anlaşma yapabileceği ifade ediliyor. Akkuyu’da Türkiye’nin aleyhine olan alım garantisine benzer bir garantinin Kanal İstanbul için gündeme gelmesi olası.

Ekrem İmamoğlu: Kanal İstanbul güzergahındaki arsaları geri alırız!

Kanal İstanbul'da büyük gün yarın!

Mehmet Özhaseki'den Kanal İstanbul açıklaması!


Geri Dön