25 / 04 / 2024

Ahmet Ercan'dan Türkiye'nin deprem riskine ilişkin dikkat çeken açıklama!

Ahmet Ercan'dan Türkiye'nin deprem riskine ilişkin dikkat çeken açıklama!

Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Girit'te bugün meydana gelen depremi değerlendirdi. Türkiye açısından bu depremlerin büyük bir sorun olmayacağını belirten Ercan, depremlerin nedenlerinin kabuk oluşumu olduğunu söyledi. Ercan, bu oluşumların süreceğini de kaydett



Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Girit'te meydana geen ve Muğla, Aydın ve  İzmir  illerinde de hissedilen 6,3 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sözcü Gazetesi'nden Mustafa Sarıipek'in haberine göre; geçen haftalarda bu bölgelerde bu tür depremlerin yaşanacağını dile getiren Ercan ,Girit depremini de önceden tahmin etti. Ercan, “Bu depremlerin devamının ana nedeni Kızıldeniz'de yeni bir kabuk oluşumudur” dedi ve Türklerin endişelenmemesini dile getirdi. 

Ahmet Ercan dan Türkiye nin deprem riskine ilişkin dikkat çeken açıklama!

KIYILARIMIZDA YIKICI DEPREM OLMAZ

Ege Deniz ve Batı Anadolu'nun depremselliğinin Kuzey Anadolu depremselliğini geçtiğine daha önce de dikkat çektiğini anımsatan Ercan, “Buradaki gerginliğin ana nedeni ise Afrika Anakarasının kuzeye doğru hareketi gerek Batı Anadolu ve gerekse Ege Denizi ve Yunanistan'ın Peleponez'i toslayarak kuzeye doğru itmesi neticesinde germesiyle oluşan 6,3'lük bir deprem oluştu. Yaklaşık 16,5 kilometre derinlikte oldu. Depremin olduğu kıta aslında Dalma Batma Kuşağın'daki Afrika Bloğu üzerinde bu kırılmanın olduğunu görüyoruz. Bu orta büyüklükte bir deprem. Bu Türkiye kıyılarında olduğu gibi Yunanistan kıyılarında da duyulmuştur. Bu deprem Türkiye kıyılarındaki betonarme yapılarında bir yıkıntı yapmaz. Bunun 2-3 ay boyunca 5,2 ve 5,4'e kadar artçı depremler duyulacak. Yazlıklarında olan Türkler’in kaçışmasına gerek yok. Oturmaya devam etsinler” değerlendirmesini yaptı. 

Ahmet Ercan dan Türkiye nin deprem riskine ilişkin dikkat çeken açıklama!

DEPREMİN ANA NEDENİ KIZILDENİZ'DE YENİ BİR KABUK OLUŞUMU

Türkiye açısından bu depremlerin büyük bir sorun olmayacağını yineleyen Ahmet Ercan, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Yalnız buralarda depremlerin olacağını,  önceden söylediğim gibi Rodos, Fethiye, Girit, Mora ve Adriyatik ile Güney Ege boyunca sürmesini bekliyoruz. Bu depremlerin ana nedeni Kızıldeniz'de yeni bir kabuk oluşumu. Bu kabuk oluşumunun durma olasılığı olmadığından depremler devam edecek. Afrika Anakarasının hızı bir bakıma dönemsel olarak değişiyor. Şu anda yılda 5-6 santimetre hızla tosluyor. Daha önce 3-4 santimetre idi. Gerek Ege ve Yunanistan ile Batı Anadolu'da bunun sonuçlarını deprem olarak göreceğiz. Ancak alarm olarak görmeyelim. Tatillerini turizmde olan kişiler oralardan ayrılmalarına gerek yok. Kaygı yaşamasınlar. Bizi etkileyecek bir durum söz konusu değil.”

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan İstanbul depremi açıklaması!

İstanbul'un binaları saatli bomba gibi!

İstanbul depreminde süre kısalıyor!


Geri Dön