19 / 04 / 2024

Aile konutu haczedilir mi?

Aile konutu haczedilir mi?

Aile konutu şerhi, bir ailenin ikamet ettiği evin tapusuna koyulabiliyor. Peki, malikin borcunun olması durumunda aile konutu haczedilir mi?



Aile konutu şerhi koydurulan konut hukuken koruma altına girmiş oluyor. Bu konut malik olan eşin tasarruf haklarını ancak malik olmayan eşin rızasını alarak gerçekleştirebiliyor. Aksi halde aile konutu diğer eşten izin alınmadan kiralanamadığı gibi satışa da konu olamıyor.

Aile konutunun tapuya şerh edilmesi için malik olmayan eş tek başına giderek bir dilekçe ile müracaatta bulunabiliyor. Dilekçenin yanında aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge, nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kaydı, evlilik cüzdanının da ibraz edilmesi gerekiyor. 

Aile konutu haczedilir mi?

Tapuda yapılan her işlem için harç alınmasına karşın aile konutu şerhi için tapu harcı ve döner sermaye ücreti ödenmiyor. Tapuya aile konutu şerhi koymak isteyenler ödemelerden muaf tutuluyor. Böylece bir bedel ödenmeden aile konutu malik olmayan eş adına koruma altına alınmış oluyor. Ancak malik eşin borçları nedeni ile haciz gelmesi durumunda ne olacağı merak ediliyor. Peki, aile konutu haczedilir mi? İşte detaylar...


Geri Dön