29 / 03 / 2024

Aile konutunun haczi

Aile konutunun haczi

Aile konutu şerhi, bir ailenin ikamet ettiği evin tapusuna koyulabiliyor. Peki, malikin borcunun olması durumunda aile konutu haczedilir mi?

Aile konutu şerhi haciz!

Resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yere aile konutu deniyor. Aile konuru tapuya şerh edilebiliyor. Peki aile konutu şerhi haczi mümkün mü?

Aile konutu ve haciz!

Aile konutu haciz işlemine uğrar mı? Aile konutu haczedilebilir mi? Aile konutuna haciz uygulanmaması için ne yapmak lazım, Aile konutu hangi durumlarda haczedilebilir? İşte tüm yönleriyle aile konutu ve haciz!..

Aile konutu nedir? Aile konutu özellikleri nelerdir?

Aile konutu olarak adlandırılan ve hukuki açıdan geçerliliği olan yaşam alanı, aile ve evli çiftlerin hak sahibi olduğu alanlardır. Hukuki kararlarla belirlenen aile konutunun özellikleri, diğer taşınmaz alanlardan farklı kılar. Peki aile konutu nedir, diğer taşınmazlardan farkı nedir?

Eşin ölümü halinde aile konutu şerhi kalkar mı?

Eşin ölümü halinde aile konutunun akıbeti merak ediliyor. Peki, kanunen eşin ölümü halinde aile konutu şerhi kalkar mı?

Aile konutu için tapuya şerh nasıl konur?

Eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle gündeme gelen aile konutu satışıyla ilgili merak edilen ayrıntılar bulunuyor. Bunlardan biri aile konutunun satışının nasıl engellenebileceği. İşte o sorunun yanıtı...

Aile konutunun satışına rıza göstermeyen eş için ne yapılabilir?

Takvim Gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında aile konutunun satışını kaleme aldı. İşte İmal'in o yazısı...

Haciz işlemlerine 'aile konutu' sınırlaması!

Borçlunun her türlü mal ve hakkının haczi mümkündür. Ancak yasayla borçlu ie aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli her türlü eşyanın haczedilemeyeceği hükme bağlanıyor.

Aile konutu olan taşınmazlar için tapuya şerh konulabilir mi?

Aile konutu hukuken tamamen koruma altında. Eşlerden, aile konutunun maliki olmayan taraf, bu konut için şerh isteyebilir. Peki Aile konutu olan taşınmazlar için tapuya şerh konulabilir mi?

Eşinin rızası olmadan evini devreden yandı!

Ekonomik olarak rahatlamak için evini borcu karşılığında devreden vatandaş yargı frenine takıldı. Yüksek mahkeme, eşin rızası olmadan aile konutunun devredilemeyeceğine karar verdi.

Aile konutunun getirdiği sınırlamalar!

Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını sürdürdükleri gayrimenkule aile konutu deniyor. Peki, aile konutu hangi sınırlamaları getirir? İşte, aile konutunun getirdiği sınırlamalar!

Eş rızası olmadan ev satılır mı?

Bir kimse, eşiyle beraber yaşadığı, aile hayatı sürdürdüğü aile konutunun üzerinde, eşinin rızası olmadan bazı tasarruflarda bulunamıyor. Peki, eş rızası olmadan ev satılır mı?

Muvafakatname örneği nasıl hazırlanır?

Eşiyle beraber yaşadığı, aile hayatı sürdürdüğü tapuda tescilli aile konutunun üzerinde, eşinin rızası olmadan alım-satım veya herhangi bir borca ilişkin tasarrufta bulunamıyor. Peki, muvafakatname örneği nasıl hazırlanır?

Aile konutunun devri!

Medeni Kanun gereğince, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere aile konutu deniyor. Aile konutu tapuya şerh edilebiliyor. Peki, aile konutunun devri nasıl oluyor?

Aile konutu satışı nasıl yapılır?

Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere deniyor. Peki, aile konutu satışı nasıl yapılır? Aile konutunun satılması için ne gerekir?

Aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?

Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri gayrimenkule aile konutu deniyor. Peki, aile konutunun sağladığı haklar nelerdir?

Aile konutunun haczi Haberi

Aile konutunun haczi

Aile konutu şerhi koydurulan konut hukuken koruma altına girmiş oluyor. Bu konut malik olan eşin tasarruf haklarını ancak malik olmayan eşin rızasını alarak gerçekleştirebiliyor. Aksi halde aile konutu diğer eşten izin alınmadan kiralanamadığı gibi satışa da konu olamıyor.

Aile konutunun tapuya şerh edilmesi için malik olmayan eş tek başına giderek bir dilekçe ile müracaatta bulunabiliyor. Dilekçenin yanında aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge, nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kaydı, evlilik cüzdanının da ibraz edilmesi gerekiyor. 

Tapuda yapılan her işlem için harç alınmasına karşın aile konutu şerhi için tapu harcı ve döner sermaye ücreti ödenmiyor. Tapuya aile konutu şerhi koymak isteyenler ödemelerden muaf tutuluyor. Böylece bir bedel ödenmeden aile konutu malik olmayan eş adına koruma altına alınmış oluyor. Ancak...