27 / 04 / 2024

Akıllı telefon alacaklar elinizi çabuk tutun! Büyük zam geliyor!

Akıllı telefon alacaklar elinizi çabuk tutun! Büyük zam geliyor!

Geçtiğimiz ay Ticaret Bakanlığı aracılığı ile yeni bir karar alındı.  İthal edilen akıllı telefonlarda değişikliğe gidildi. Yeni karar sebebiyle Türkiye’deki akıllı telefon ücretlerine zam uygulanacak.



Minimum 2500 TL zam uygulanacak

Yeni düzenleme ile beraber ithal edilen ve vergisiz ücreti 3.800 TL (201 dolar) olan bir telefonun ücreti 28 Mart itibaari ile en az 2.500 TL zam uygulanacak.

Vergisiz ücreti yaklaşık 3.800 TL olan telefondan sırasıyla yüzde 1 kültür bakanlığına ayırılan hisse, yüzde 10 TRT bandrol ücreti, yüzde 50 ÖTV ve akabinden yüzde 18 KDV alınıyor. 

son ücret bu sayede 7.500 TL oluyor. Yeni uygulama ile uygulanacak gümrük ücreti yine 3.800 TL (201 dolar) olan telefondan 350 dolara  varan vergilendirme uygulanacak ve aynı telefonun satış ücreti 10.200 TL’yi geçecek. Tabi olarak 2.500 TL’lik bir zam söz konusu. Bu sebeple yeni düzenlemenin en çok uygun ücretli telefonları etkileyeceğini söyleyebiliriz.

Akıllı telefon alacaklar elinizi çabuk tutun! Büyük zam geliyor!

vivo Türkiye’den açıklama

vivo Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ertan Şensoy, yaptığı açıklamada yeni düzenleme ile alakalı bilgiler verdi. Şensoy, yeni ithal olan akıllı telefonlara ilk olarak yüzde 20 zam uygulanacağını söyledi.

Bunun yanında Şensoy, Türkiye’deki akıllı telefon değişim vakitlerinin ciddi bir halde çoğaldığına de dikkat çekti. Son senelerde telefon değişim süreleri ortalama 18 aydan 48 aya çıkmış durumda. Çin menşeli dev akıllı telefon firması vivo, Türkiye’de üretimde olduğu için bu düzenlemeden telefonları etkilenmeyecek. Bununla beraber şirketin Gebze’deki fabrikasında kısa bir zaman önce dördüncü üretim bandının da icraata alındığı biliniyor. Gebze’deki fabrikada bu senenin ikinci yarısında 5G yatırımları da yapılacak ve üretim yüzde 20 çoğaltılacak. Yeni yatırımla ilave 100 kişiye istihdam sunularak fabrikadaki çalışan sayısı 400’e erişecek.


Geri Dön