29 / 03 / 2024

Amerika Diyanet Merkezi açılış için gün sayıyor!

Amerika Diyanet Merkezi açılış için gün sayıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi açılışını yapacağı Amerika Diyanet Merkezi, çifte minareli camisi ve külliye hüviyetindeki yapısıyla klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini ABD'ye taşıyor.



ABD'nin Maryland eyaletindeki Amerika Diyanet Merkezi, 2 Nisan Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmi olarak açılacak.


Bünyesinde ABD'nin en büyük camisini barındıran Amerika Diyanet Merkezi, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan bir külliye olarak dikkati çekiyor.


Külliyenin mimarı Muharrem Hilmi Şener, AA muhabirine verdiği mülakatta, hem caminin hem de külliyenin özelliklerini detaylı bir şekilde anlattı.


Külliyenin arsasının 1990'lı yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alındığını anlatan Şener, bölgenin o günlerde bataklık bir arazi yapısında olduğunu belirtti.


Şener, 1990’lardan 2009’a kadar arazinin içinde sadece 100 metrekarelik küçük bir mescit ile bir cemaat binasının olduğunu belirterek "2009 yılındaki irade beyanından sonra burada hem dini hem de sivil mimariyi yansıtacak, İslam’ın alem idrakini doğru şekilde yansıtabilecek bir külliye yapılması kararlaştırıldı ve biz de proje sürecine başladık." diye konuştu.


"Eski İslam ve Türk şehri anlayışıyla bir külliye yapmaya çalıştık"

Şener, 60 dönüm arazi içine kurulu Amerika Diyanet Merkezi için, "Burada eski İslam ve Türk şehri anlayışıyla bir külliyenin içinde ne olması gerekiyorsa onu yapmaya çalıştık." ifadesini kullandı.


Eserin mimari anlayışıyla ilgili olarak Şener şunları söyledi:


"Osmanlı’da şehrin merkezini cami teşkil ederdi. Biz de bu anlayışa bağlı kalarak cami etrafında bir şehir nüvesi nasıl şekillenir, onun örneğini vermeye çalıştık. Özellikle camide modernleşme öncesi, 16.-17. yüzyıl Osmanlı geleneksel dönemini yansıtan bir mimari anlayış var. Stilistik rekompozisyon tarzında yapıldı. Merkezde bir cami, ortada bir Türk-İslam bahçesi var. Hemen yanında klasik dönem ile modern dönemi harmanlayan kültür merkezi kısmı var."


Şener, külliye bünyesinde ayrıca erkekler ve kadınlar için ayrı hamamların, spor merkezinin, yüzme havuzlarının, çok maksatlı salon ile kapalı spor salonunun da yer aldığını belirtti.


Bu yapıların hemen yanında birbirinden farklı 10 adet Osmanlı evinin yapıldığını kaydeden Şener, "Aslında biz burada bir Türk mahallesi, İslam mahallesi inşa ettik." dedi.


Cami mimarisinde klasik Osmanlı üslubunun tercih edildiğini vurgulayan Şener, Osmanlı’nın alem idraki ve aleme bakışını en iyi bu dönemin yansıttığını ifade etti.




AA



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

    

ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Nisan Cumartesi günü Maryland’te Amerika’nın en büyük ve tek çifte minareli camisini açacak


Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere ABD’nin başkenti Washington’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 Nisan Cumartesi günü saat 10.00’da Maryland’ta bulunan Amerika Diyanet Merkezi’ni (ADM) açacak. Erdoğan’ın açacağı merkezde bulunan 760 kişilik cami, ABD’nin en büyük ve çifte minareli ilk camisi olacak. Camide kapalı alan ve avluyla birlikte aynı anda 3 bin kişi ibadet edebilecek. Erdoğan’a açılışta Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de eşlik edecek.

 

Arazisi 1993 yılında Yehova Şahitleri’nden alınan merkezin inşaatına 2011’in Eylül’ünde başlandı. İnşaatı Amerikan Belfour Beatty adlı inşaat şirketi üstlenirken, projenin mimarı Ataşehir Mimar Sinan Camii’ni de çizen Hilmi Şenalp oldu.

 

NASA’nın yanında

 

Merkezin projesi Klasik Osmanlı mimarisiyle Mimar Sinan’ın çizgisini yansıtacak şekilde çizildi. Maryland’in Lanham şehrinde bulunan merkez, Washington DC’nin merkezine 10 mil uzaklıkta ve NASA Uzay Araştırmaları Merkezi’nin hemen yanında bulunuyor.

 

Hamam da var yüzme havuzu da

 

60 dönüm üzerinde toplam 26 bin 903 metrekare kapalı alan bulunan projede, 1879 metrekare üzerine yapılan 760 kişilik 16’ncı yüzyıl klasik Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan kubbeli avlulu ve iki minareli görkemli bir cami, kültür merkezi, 220 koltuklu konferans ve gösteri salonu, 915 metrekarelik dışı altın varakla kaplı cemaat binası, hamam, sauna, kapalı yüzme havuzu, spor salonu, 1717 metrekarelik misafirhane, sanat atölyeleri, kütüphane, 180 kişilik restoran, 500 araçlık otopark, 10 adet geleneksel Türk evi, açık spor ve piknik alanı, çocuk bahçesi, geleneksel tasarımlı iki çeşme ile değişik çiçek bahçeleri bulunuyor.

 

Mihrap taşını yerleştirdi

 

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın işbirliğiyle yapılan Amerika Diyanet Merkezi, ülkedeki Müslümanları aynı çatı altında buluşturacak ilk Türk İslam merkezi olma özelliğini taşıyor. 2013 Mayıs ayında ABD ziyareti sırasında inşaatın resmi temelini atan Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin mihrap taşını yerleştirmişti.


Vatan




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki temasları kapsamında ABD'nin ilk çift minareli camisi olma özelliği taşıyan Amerika Diyanet Merkezi'nin de açılışını gerçekleştirecek. 


Diyanet İşleri Başkanlığı'nın desteği ile yapımına 2013 yılında başlanan Amerika Diyanet Merkezi, Washington yakınlarında bulunan Maryland eyaletindeki Lanham bölgesinde yer alıyor.


Amerika Diyanet Merkezi bünyesinde yer alan caminin temeline de ilk taşı Cumhurbaşkanı Erdoğan koymuştu. Türkiye sınırları dışındaki en büyük cami olan Amerika Diyanet Merkezi, estetik ve işlevselliği bir arada barından 16. yüzyıl Osmanlı mimarisi tarzında inşa edildi.


Daha geniş mekanlar elde edebilmek için merkezi kubbe ve merkezi kubbe yanlarına eklenen yarım ve küçük kubbelerle inşa edilen cami, geleneksel mimariye uygun olarak dört fil ayağı üzerinde yükseldi.


Camide, fil ayaklarının yanı sıra kenarlarda bulunan küçük kubbelerin ağırlığını taşıyan ve her biri İstanbul, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Tokat illerinden getirilen 4 adet mermer sütun bulunuyor. Bu çalışma sayesinde 760 kişinin aynı anda namaz kılmasına olanak sağlayan cami, her bir minarede 2 şerefenin bulunduğu 2 minareye sahip.


ABD'nin çift minareli tek camisi olarak kayıtlara geçen Amerika Diyanet Merkezi'ndeki camide altın varak süsleme tekniği kullanıldı. Bin 879 metrekare alan üzerine kurulan caminin altında 300 metrekare genişliğinde inşa edilen İslam Eserleri Müzesi bulunuyor.


Amerika Diyanet Merkezi 500 araçlık kapalı otoparkı ile hizmet verecek.




Takvim


Geri Dön