24 / 04 / 2024

Amme arazisi ne anlama geliyor? Amme arazisi hangi arazilerdir?

Amme arazisi ne anlama geliyor? Amme arazisi hangi arazilerdir?

Amme arazisinin ne olduğu, ne anlama geldiği gayrimenkul alanında meraklı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşte o detaylar!



AMME ARAZİSİ NEDİR?

Kamuya hizmet vermek maksadı ile ayrılan arazilere amme arazi denilmektedir. Bu araziler belirli bir süre içerisinde parsel olarak ayrılmaktadır. Ayrılan arazi üzerine kamuya ait olan hizmet binaları inşa edilmektedir. Kamu yararı için eğitim kurumları, hastaneler ve ibadethaneler gibi tesisler inşa edilir. Bu amaç doğrultusunda ayrılmış olan tüm araziler amme arazisi tanımının içinde değerlendirilir.

Amme arazi olarak belirlenen araziler başka bir özel mülkiyet için kullanılamaz. Sadece kamu kuruluşlarına hizmet vermesi amacı ile ayrılan bu arazilerin kullanımları da kamu hizmetleri alanında olmaktadır. Amme arazisinin kullanımında bu amaç için ayrılmış boş araziler olabileceği gibi, gerekli görülmesi durumunda özel mülkiyete sahip olan araziler kamulaştırılarak amme arazisine haline de getirilebilir. Bir yerin kamulaştırılması, o yerin amme arazisi olarak ayrılmış olduğu anlamına gelmektedir. Kamulaştırma kararına mülkiyet sahiplerinin itiraz etme gibi bir durumları yoktur, böyle bir hakları bulunmamaktadır.

AMME ARAZİSİ HANGİ ALANLARDIR?

Amme arazilerinin ne olduğu da merak edilen diğer bir husustur. Amme arazilerinin içine okullar, eğitim kurumları, hastaneler, sağlık ocakları, cami ve diğer ibadethaneler, kurum binaları, bakanlık ve sosyal tesisler de yani kamuya ayrılan yerler bulunmaktadır.

Tüm bu saydığımız kamuya ait yapılar, belirlenen amme arazilerinde inşa edilir. Amme arazi olarak tahsis edilmiş herhangi bir arazinin, bir özel mülkiyet olarak kullanılması söz konusu değildir. Yalnızca kamu kuruluşlarına hizmet etmesi için ayrılan bu arazilerin kullanımları da kamu hizmetleri kapsamında yer alır. Öte yandan amme arazileri bu şekilde kullanılırken gerekli görüldüğü takdirde, özel mülkiyette olan araziler de kamulaştırılabilir. Bir alanın kamulaştırılması, o alanın amme arazisi olarak ayrıldığını göstermektedir. Eğer bir arazi hakkında kamulaştırma kararı çıkarsa, mülkiyet sahiplerinin bu karara itiraz etme hakları bulunmamaktadır.

2022 yoksulluk sınırı kaç oldu? 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 2022 kaçtır?

Doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması nasıl olur?

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşlarına dair son durum!


Geri Dön