26 / 04 / 2024

Ankara-Yerköy-Sivas YHT projesiyle ilgili önerge verildi!

Ankara-Yerköy-Sivas YHT projesiyle ilgili önerge verildi!

Ankara-Yerköy-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Yavuzyılmaz, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Ankara-Yerköy-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi'ne ilişkin soru önergesi hazırladı. Yavuzyılmaz, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Yavuzyılmaz, ''Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından Anayasanın 98'inci, Meclis İçtüzüğünün 96'nci ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Yavuzyılmaz, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Ankara-Yerköy-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’nin yapımına 2008 yılında başlanmış, pek çok kez projenin bitiş tarihi açıklanmış ancak her seferinde ileri bir tarihe ertelenmiştir. Projenin ihale edildiği şirketler, taahhüt ettikleri tarihte projeyi bitirmediğinde, her seferinde yeni bir ihale açılmıştır. Her yeni ihale, fazladan ekonomik yük anlamına gelmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, projenin 2020 yılı içerisinde hizmete sunulacağını kamuoyuna duyurmuştur. Ancak projenin test sürüşleri 25.01.2021 tarihinde başlamıştır. Sonuç olarak, aradan yaklaşık 13 yıl geçmesine rağmen proje bitirilememiş, vatandaşların hizmetine sunulamamıştır. Projenin yapım maliyeti, 9 milyar 749 milyon lira olarak açıklanmıştır. Geçen 13 yıl içinde maliyetin sürekli yükseltilmiştir. Süreç içinde hat üzerinde sekiz kez göçük meydana geldiği kamuoyuna yansımıştır. Göçük ve benzeri kazaların, araç gereçlerin ve projede görev alan çalışanların, uzun yıllara yayılan mali yükünün, projenin yapım maliyetinden ayrı bir ekonomik yük anlamına gelmektedir. Uzmanlar, dünya genelinde yüksek hızlı tren yolu projelerinin, eski hatların yenilenmesi yoluyla yapıldığını ifade etmektedirler. Ankara-Yerköy-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi için yeni güzergâh seçilmiş, eski hat 2 yıldır atıl durumda bırakılmıştır. Bu yüzden eski hat çalışanları mağdur olmuş, eski hat güzergâhı üzerinde yürütülen ticari faaliyetler kesintiye uğramıştır.''

Ankara-Yerköy-Sivas YHT projesiyle ilgili önerge verildi!

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın soruları:

1. Ankara-Yerköy-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin 13 yıldır bitirilememesinin nedeni nedir? 
2. Proje’nin, vatandaşların hizmetine sunulacağı tarih kesinleşmiş midir? Kesinleşmiş ise bu tarih gün, ay, yıl olarak nedir? 
3. Projenin her bir etabının yapım maliyeti güncel olarak kaç liradır? 
4. Projenin bitirilmesi için yapılan toplam ihale sayısı ve bu ihalelerden kaynaklanan yapım maliyetine ek maliyetler toplamı güncel olarak kaç liradır? 
5. Projenin uzamasından kaynaklı ilave yapım maliyeti toplamı ne kadardır? Bu toplam içindeki çalışan maliyetleri, araç gereç maliyetleri, arızalar ve kazalardan kaynaklanan maliyetler gibi ek maliyetler toplamı kaç liradır? 
6. Projenin, mevcut Ankara-Sivas eski tren yolunun yenilenmesi yoluyla yapılması yerine, eski tren yolunun ulaşıma kapatılarak, yeni bir güzergâh üzerinden yapılmasının nedeni nedir? 
7. Seferlerin kaç kilometrelik kısmı eski hat üzerinden yapılacaktır? 
8. Projenin bitirilmesinin gecikmesi sebebi ile demiryolu yapılamadığı için oluşan ekonomik kayıp kaç liradır? 
9. Proje için hedeflenen yıllık yolcu taşıma sayısı ve yıllık sefer sayısı kaçtır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön