20 / 04 / 2024

Antalya'da 1.250 euro kira TL’ye döndürüldü!

Antalya'da 1.250 euro kira TL’ye döndürüldü!

Antalya'da dükkanını euro ile kiralayan bir vatandaş aylık 1250 euro kirasını 6 bin 769 Türk Lirası'na sabitledi.




Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye’de yerleşik kişilerin dövize endeksli gayrimenkul, menkul, iş ve hizmet sözleşmeleri yapmasının önüne geçen; mevcuttaki sözleşmelerin TL'ye çevrilmesine ilişkin esasların 6 Ekim’de belirlenmesinden sonra ilk uygulamalardan biri, Antalya’da ara buluculuk yöntemiyle yapıldı. Anlaşmazlık 4 günde çözülürken, bin 250 euroluk iş yeri kirası, 6 bin 769 TL'ye sabitlendi.

AYLIK KİRASI 1250 EURO’YDU

Antalya’da restoran işletmecisi, 10 Mayıs tarihinde Metin Kasapoğlu Caddesi’nde aylık 1250 euroya yeni bir dükkan kiraladı. Kiranın ödenmesinde, ilk aylarda sorun olmazken, restoran sahibi, dövizdeki yükseliş sebebiyle sıkıntı yaşamaya başladı. Kiracı ile mülk sahibi arasındaki anlaşmazlığa ‘Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanun’daki yeni düzenleme ilaç oldu. Kanundaki düzenleme, 6 Ekim tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye’de yerleşik kişilerin dövize endeksli gayrimenkul, menkul, iş, hizmet sözleşmeleri yapmasının önüne geçen; mevcut sözleşmelerin Türk lirasına çevrilmesine ilişkin esasların belirlenmesinin ardından restoran sahibinin avukatı Şerife Sultan Alp, sorunun kısa sürede çözülmesi için mahkeme yerine ara bulucuya başvurdu.

SORUN 4 GÜNDE AŞILDI

Ara bulucu avukat Mehmet Kaya, uyuşmazlığın çözüme kavuşturulması için mülk sahibinin avukatı Alper Evren ve kiracı avukatı Şerife Sultan Alp ile 8 Ekim tarihinde görüştü. Taraflar, ikinci buluşmalarını 12 Ekim tarihinde gerçekleştirdikten sonra anlaşmaya vardı. 

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüşün kuru belli oldu!

Gayrimenkul satışına ve kiralamaya döviz yasağı!

8 soruda gayrimenkulde TL dönemi!

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğinde değişiklik!


Geri Dön