19 / 04 / 2024

Arsa tevhid şartları nelerdir?

Arsa tevhid şartları nelerdir?

Gayrimenkul sektöründe "Tevhid kelimesinin anlamı; tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir parsel halinde birleştirilmesini ifade ediyor. Peki, arsa tevhid şartları nelerdir?



Arsa tevhid şartları nelerdir?

Tevhit işlemleri tapuda yapılan bir birleştirme işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrı malların birleştirilmesi ile yapılan tapuda tevhit işlemi tek bir kişinin sahip olduğu ayrı mallar için yapılmakta olduğu gibi, daha fazla sayıda kişiye ait kayıtlı mallarda birleştirilerek tapuda tevhit işlemleri yapılabiliyor. 


Bir malın başka bir malla birleştirilmesi için o malların üzerinde hiçbir rehin, haciz, icra veya ipotek durumunun olmaması gerekiyor. Tevhit işlemlerinde taşınmaz malların her biri için kanunla belirtilen miktarda harçlar ödenmesi gerekiyor. 


Belediyeler tarafından belirlenen emlak fiyatlarının en alt sınır olarak değerlendirilmediği taşınmaz malların normal fiyatları üzerinden tevhit harçları hesap ediliyor.  Beyan edilen her bir taşınmaz malın belediye alt sınırını aşmayacak şekilde normal değeri üzerinden Binde 11,4 değerlerinde tapu ifraz harcı adı altında harç ücretleri talep edilmekte ve tevhit işlemlerinin yapılması için ödemenin yapılması gerekiyor. 


Tevhid işlemi için gerekli belgeler:


•Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı.


•Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu.


•Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.


•Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranıyor. 



Tapu tevhid işlemi nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön