19 / 04 / 2024

Asansör kazalarına sigorta şemsiyesi!

Asansör kazalarına sigorta şemsiyesi!

Her geçen gün artan şehirleşme ile birlikte çok katlı yapıların sayısı da hızla arttı. Gündelik hayatımızın vazgeçilmezi asansörler tehlike saçıyor, Asansör Sorumluluk Sigortası ise kazalar sonucu oluşabilecek hasarlara karşı güvence sağlıyor...



Gündelik hayatımızın vazgeçilmezi asansörler tehlike saçıyor, Asansör Sorumluluk Sigortası ise kazalar sonucu oluşabilecek hasarlara karşı güvence sağlıyor. 



ÜLKEMİZDE her geçen gün artan şehirleşme ile birlikte çok katlı yapıların sayısı da hızla arttı. İşyerleri, konutlar, oteller, alışveriş merkezleri hatta metro istasyonlarında dahi yer alan asansörler böylelikle bir lüks olmaktan çıktı. Hayatımızda yeri artan asansörler, sağladığı kolaylığın yanı sıra bazı tehlikelere de gebe. Yapıların inşasında özellikle ekonomik nedenlerle yetkisiz kişilere yaptırılan ya da düzenli denetimden geçirilmeyen asansörler, beklenmedik riskleri de beraberinde getirebiliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği piyasa gözetimi ve denetimleri de bunu doğrular nitelikte. 


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre, Ocak Asansörlerin yüzde 30'u uygunsuz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre, piyasa gözetimi ve denetimleri sonucunda asansörlerin yüzde 30'unun uygunsuz olduğu tespit edildi. İncelenen 922 asansörden 276'sı insan sağlığını, can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. 

Kazalara neden olan uygunsuzluklar şöyle: • Acil aydınlatma bulunmaması • İki yönlü haberleşmenin bulunmaması • Tekli sigortalar, ikaz etiketleri, kablo ve bağlantılarında uygunsuzluklar olması • İstem dışı kabin hareketlerine karşı koruma kontrolünde aksaklıkların bulunması • Aşırı yük sisteminin, yüzde 10 fazla yükte aşırı yük fonksiyon testinin bulunmaması • Emniyet devresi sigorta, toprak kaçak rölesi, faz koruma rölesi ve termik röle, kontaktör kontrolünün yapılmaması Eylül döneminde yapılan piyasa gözetimi ve denetimlerinde Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki 50 bin 192 sanayi ürününden 4 bin 945'inin insan sağlığını, can ve mal güvenliğini tehdit ettiği belirlendi. Söz konusu ürünler için toplam 1 milyon 161 bin 712 lira idari para cezası uygulanırken incelenen 922 asansörden 276'sının insan sağlığı ve can ve mal güvenliği noktasında uygunsuz olduğu tespit edildi. 

Üçüncü şahıslar sigorta ile güvende Sigorta şirketleri ise asansörlerde meydana gelebilecek olası kazalara karşı kişilerin uğrayabileceği maddi ve manevi zararları Asansör Sorumluluk Sigortası ile güvence altına alıyor. 

Asansör Sorumluluk Sigortası konut, otel, işyeri, alışveriş merkezi gibi yerlerde bulunan ve sözleşme ile sürekli bakım altında tutulan asansörlerde yaşanabilecek kazalar sonucu üçüncü şahıslarda oluşabilecek zararları tazmin ediyor. İşyeri işletenin de sorumlu olduğu asansör kazalarının zararlarını bu sigorta ile güvence altına alarak hem sorumluluğunu yerine getirmiş oluyor hem de üçüncü kişilerde güven yaratıyor. 

Hasar durumunda tazminat alabilmek için gereken belgeler ise şöyle: • Meydana gelen kaza ile ilgili kolluk kuvvetleri ya da bina yönetimince düzenlenmiş onaylı tutanaklar • Meydana gelen kazada zarar gören şahıs ya da şahısların talep yazıları • Sigortalının muvafakati (meydana gelen olay ile ilgili açıklayıcı bilgi) • Mahkeme kararı, mahkeme bilirkişi raporu • Sigortalının kazadan dolayı zarar gören şahısa ya da şahıslara mahkeme kararına istinaden yapmış olduğu ödemeleri ispatlar evraklar.



PARA 


Geri Dön