24 / 04 / 2024

Avrasya Tüneli çıkış!

Avrasya Tüneli çıkış!

Yap İşlet Devret modeliyle ihale edilen ve 2015 yılında hizmete alınması beklenen Avrasya Tüneli çıkış noktaları için ayrı ayrı kavşak ve yol çalışmaları devam ediyor. Tünel Göztepe ile Kazlıçeşme arasında denizin altında inşa ediliyor...




Avrasya Tüneli çıkış!


Avrasya Tüneli Göztepe ile Kazlıçeşme arasında ilerleyecek olan İstanbul Boğazı'nda denizin içinden geçecek olan bir tüneldir. Yap İşlet Devret modeliyle ihale edilen ve 2015 yılında hizmete alınması beklenen Avrasya Tüneli çıkış noktaları için ayrı ayrı kavşak ve yol çalışmaları devam ediyor. Avrasya Tüneli'nin açılması ile şu anda 100 dakikayı bulan Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki mesafenin 15 dakikada geçilmesi öngörülüyor.


1,1 milyar dolarlık yatırım bedeliyle inşa edilen Avrasya Tüneli devreye girdiğinde sadece İstanbul trafiğini rahatlatmakla kalmayarak dünya literatürüne de girmesi bekleniyor. Avrasya Tüneli deniz yüzeyinin 100 metre altına 2 katlı olarak inşa ediliyor. Tünelin çapı 5 katlı bir apartmanın çapı kadar. İşte bu büyüklükle tünel dünyada 6. olarak yerini alacak.


Avrasya Tüneli, hizmete alınan  Marmaray  projesine paralel bir hatta yapılıyor. Avrasya Tüneli ile İstanbul trafiğine çözüm getirilmesi amaçlanıyor. Bu sorunu da şimdiden çözeceğe benzeyen Avrasya Tüneli 2 katlı ve toplamda 4 şeritli ekspres yol olarak inşa ediliyor. Tünel hakkında verdiğimiz bilgilerden sonra gelelim Avrasya tüneli çıkış noktalarına:


Avrasya Tüneli, Marmaray'ın 1,8 güneyinden paralel bir şekilde geçiyor. Tünel üç ana bölümden oluşuyor. Birinci bölüm Kazlıçeşme'den Kumkapı'ya kadar olan bölüm. Sahil yoluna iki şerit daha ilave ediliyor, kavşaklar daha kolay girilir çıkılır hale getiriliyor. Kumkapı'daki Balık Hali'nin önünden tünele giriliyor. Tünel denizin dibinde bir karanın içinden gidiyor. Denizin dibinden 25 metre aşağıda bir tünel Harem'den çıkarak E5 üzerine oturuyor. Oradan da Göztepe'ye ulaşıyor. Bu kısımda da yola birer şerit ilave ediliyor ve kavşaklar düzenleniyor. Tünelde Marmaray'da olduğu gibi internet, telefon bağlantısı ve her türlü elektro mekanik sistem bulunacak. Yani tünelden geçerken telefonla iletişim kesilmeyecek.



Avrasya Tüneli tanıtım videosu!
Avrasya tüp geçit projesiyle otomobiller deniz altından geçecek!
Avrasya tüp geçit projesi!
Avrasya tüneli son durum!




Geri Dön