19 / 04 / 2024

Bartın'da fabrika kuracak yer kalmadı!

Bartın'da fabrika kuracak yer kalmadı!

Teşvikli iller arasına alınmasının ardından fabrika kuracak yer kalmayan Bartın' da, 1 milyon metrekarelik ilave Organize Sanayi Bölgesiyle (OSB) istihdamın daha da artması hedefleniyor...



Teşvikli iller arasına alınmasının ardından fabrika kuracak yer kalmayan Bartın'da, 1 milyon metrekarelik ilave Organize Sanayi Bölgesiyle (OSB) istihdamın daha da artması hedefleniyor. 


Bartın'ın 2003 yılı sonunda 5084 sayılı Teşvik Kanunu kapsamına alınmasıyla, işçi sigorta primleri, işveren payı ve gelir vergisi stopajının hazine tarafından karşılanması, enerji desteği ve ücretsiz arazi tahsisi temin edilmesinden sonra demir-çelik, ağaç, makine, plastik, ayakkabı, saya, tekstil, metal ve inşaat sektörüne yönelik açılan 29 fabrika OSB'de yer bırakmadı. 


Gümrük Limanının da bölgede bulunması dolayısıyla pazara ve ham maddeye ulaşım kolaylığına sahip 960 bin metrekare alanda kurulu OSB'ye, Hazineye ait 1 milyon metrekare alanın ilave edilmesi için çalışma başlatıldı. 


Bu yıl çıkarılan yeni teşvik sistemiyle gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi gibi desteklerle kademeli olarak teşvikten yararlanan kentte, sanayi bölgesinin genişlemesiyle açılacak fabrikalarla çok sayıda daha kişiye istihdam sağlanması amaçlanıyor. 


Yeni alanda tahsisler 3 yıl sonra başlayacak Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Cihat Çalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin sanayi yönünden gelişmesinin son yıllarda hızlandığını, özel sektörce küçük ve orta ölçekli çok sayıda yatırım gerçekleştiğini söyledi. 

Kurt köyü mevkisindeki 3 bin 400 İçişinin istihdam edildiği Organize Sanayi Bölgesi'nin önceki aylarda tekstil sektörü için yapılan yer tahsisinin ardından tamamen dolduğunu ifade eden Çakır, şöyle konuştu: "Bartın'da şu anda sanayicilere yeni yatırım için gösterebileceğimiz yer kalmamıştır. OSB'nin genişletileceği 1 milyon metrekarelik alanda Devlet Su İşleri ve İl Özel İdaresi'nin dere ıslahı ve şedde çalışmaları tamamlanma aşamasına gelmiştir. 

Genişletme çalışmalarının bitirilmesiyle alanın sanayi arazisi ilan edilmesi için bakanlığa başvuracağız ve ardından altyapı işine başlayacağız. 3 yıl içerisinde alanı, sanayicilere tahsis etme aşamasına getirmeyi hedefliyoruz. OSB'nin büyümesiyle yeni iş alanları açılarak ekonomiye önemli girdi sağlanacaktır." 


Ankara Son Söz Gazetesi 


Geri Dön