25 / 04 / 2024

Beşiktaş çarşı projesi!

Beşiktaş çarşı projesi!

Gökhan Avcıoğlu’nun Beşiktaş çarşı projesi marketlerde olduğu gibi hem halka hem esnafa rahat alışveriş imkanı tanıyan bir çevre oluşturma fikrinden yola çıktı. Proje ile Tarihi Beşiktaş Balık Pazarı modern bir görünüme kavuştu...




Beşiktaş çarşı projesi!


Beşiktaş denilince akla gelen şüphesiz Çarşı, İnönü Stadı ve Balık Pazarı'dır. İnönü Stadı'nın yıllarca bekleyen yenileme çalışmalarına rağmen Tarihi Beşiktaş Balık Pazarı'nın modern bir görünüme kavuşması çabuk oldu. 


Beşiktaşlı balıkçılar ve yerli nüfus, yıllardır taze balık almak, satmak ve işlemek için her gün Beşiktaş Çarşısı’nın, yani semtin ticari merkezinin kalbindeki üçgen planlı bir meydanda buluşuyordu. Ancak büyük marketlerin ve alışveriş merkezlerinin hijyenik balık reyonları ile zamanla rekabet etmekte güçlük yaşayan pazar esnafı Beşiktaş çarşı projesi için Beşiktaş Belediyesi'nden yardım istedi. Beşiktaş Belediyesi'nin destek ve hoşgörüsü, Gökhan Avcıoğlu'nun da ücretsiz tasarımı sayesinde 2008 yılının Aralık ayından beri Tarihi Beşiktaş Balık Pazarı faaliyetlerini pazar esnafının da yadsınamaz çalışmaları ile modern bir görünümde sürdürüyor. Beşiktaş çarşı projesinin sponsorluğunu da Eczacıbaşı üstlenmişti. 



Beşiktaş çarşı projesi!



Beşiktaş halkının da projenin gerçekleştirilebilmesi için büyük destek verdi. Gökhan Avcıoğlu'nun yaptığı tasarım altında modern bir kabuğa bürünen Tarihi Beşiktaş Balık Pazarı sadece gıda satışı yapılan bir market değil aynı zamanda bölgenin geleceği açısından da bir sembol haline geldi.


Gökhan Avcıoğlu’nun Beşiktaş çarşı projesi marketlerde olduğu gibi hem halka hem esnafa rahat alışveriş imkanı tanıyan bir çevre oluşturma fikrinden yola çıktı. GAD Architecture ile birlikte ilk işe koyulduğunda ise, 600 metrekarelik üçgen planlı alan içinde neye ellerini atsa çürüdüğünü gördü. Bu yüzden de üç ay içinde baştan aşağı her şeyi yıkarak yeniledi.


GAD Architecture'dan Özlem Avcıoğlu, projeyi bir deniz kabuğunu düşünerek tasarlamaya başladıklarını belirtiyor. Ekip bu kabuğun kenarlarını keserek pazaryerini, çevresini saran Arnavut kaldırımının gündelik yaşamına açıyor. Böylelikle tamamen yabancı olan tasarım, semtin tarihi dokusu içerisine giriyor.


Balık Pazarı’nın yeni tasarımı için seçilen malzeme; hijyenik, uzun ömürlü ve kaliteli beton ile paslanmaz çelik olarak belirlendi. Aynı zamanda çatının çok hafif olmasına, kolay müdahale edilmesine ve kolay temizlenmesine özen gösterildi. Örtü, kendini üçgenin köşelerinden destekleyecek şekilde yekpare olarak oluşturuldu ve bu sayede iç mekan tamamen serbest, kolonsuz olarak kurgulanabildi.


Tarihi Beşiktaş Balık Pazarı'nın yeni tasarımı insanların içinden rahatlıkla geçebileceği şekilde yapıldı. Hem açık hem de alanı koruyan bu sistemde, çatının üstüne yuvarlak bir boşluk açıldı. Sonuç olarak mekanın gökyüzüyle ilişkinin kopmaması ve güneşin tezgahlara daha net ulaşması sağlandı.







Geri Dön