16 / 04 / 2024

Bitcoin'in gerçek değeri ne?

Bitcoin'in gerçek değeri ne?

Geçtiğimiz haftalarda 52 bin doları geçen Bitcoin ani bir düşüşle 40 bine kadar geriledi. Peki, Bitcoin'in değeri nedir? İşte detaylar...



Bitcoin bitirmek üzere olduğumuz hafta içi alışılageldik bir şekilde yüksek volatilite çıkardı. Sputniknews'te yer alan habere göre; Salı günü değeri 52 bin doları geçen Bitcoin, birkaç saat sonra neredeyse yüzde 10 oranında azaldı. Analistler, şartların elverişli olması halinde Bitcoin'in önümüzdeki hafta 50 bin dolar seviyesine dönmesini bekliyor.

Kripto para piyasası için standart olan bu durumun en iyi örneği Bitcoin. Örneğin Şubat ayında, Tesla'nın Bitcoin'e 1.5 milyar dolar yatırım yaptığını ve ürünleri için ödeme aracı olarak kabul edeceğini söyledikten 8 gün sonra Bitcoin’in değeri, 50 bin dolar seviyesini geçti.

Bitcoin in gerçek değeri ne?

Mayıs 2021'de ise Elon Musk’ın, Tesla'nın çevre dostu olmayan kripto para madenciliği yöntemi sebebiyle Bitcoin’i elektrikli araçlar karşılığında ödeme olarak kabul etmeyi askıya aldığını duyurmasıyla kripto para birimi yüzde 15 oranında azalarak 46 bin 200 dolar seviyesine kadar düştü.

Şimdi ise Bitcoin’deki yüksek oynaklığa sebep olan şey, El Salvador'da alınan kararlar oldu. Bu Orta Amerika ülkesi, Bitcoin'i ödeme aracı olarak kabul etti ve bu kripto para biriminden 400 adet satın aldığını açıkladı. Fakat, kripto paranın piyasaya sürüldüğü ilk gün, devlete ait kripto cüzdanı Chivo, teknik sorunlar sebebiyle kapatıldı. Tüm bunlar kripto para fiyatlarının önce artmasına sonrasında  da düşmesine sebep oldu.

Prime ajansına açıklama yapan uzmanlar, haber akışının dünyanın ilk kripto para biriminin üzerindeki etkisinin ne kadar devam edeceği ve Bitcoin'in gerçek değerinin ne olduğu konularında tahminlerde bulundu.

Rusya Halkların Dostluğu Üniversitesi (RUDN) Dünya Ekonomisi ve İşletme Enstitüsü'nde ‘Dijital Ekonomi’ programı dersleri veren Prof. Viktor Dorohov, kripto para birimlerindeki hareketliliğin klasik piyasalara göre daha düşük likiditeden kaynaklanmakta olduğuna vurgu yaparak kripto para piyasasının çok genç olduğunu ve elbette gelişmeye devam etmesiyle birlikte oynaklığın azalacağını anlattı.

Bitcoin in gerçek değeri ne?

ICB Fund yatırım departmanı yöneticisi Aaron Homskiy ise, “Kripto yatırımcılarının sayısındaki artışa rağmen, kripto para alım satımı ve yatırımı hala (çok dar bir tüketici grubunun istek ve gereksinimlerine göre bölümlenmiş) ‘niş pazar’ üründür ve bu, piyasa derinliğinin olmaması nedeniyle keskin fiyat dalgalanmalarına yol açıyor” açıklamasını yaptı.

Bazı strateji uzmanlar, dijital altın olarak isimlendirilen Bitcoin'in gelecekteki kapitalizasyonunun, hareketliliğini düzeldikten sonra altının kapitalizasyonuna eşit olacağı görüşünde Altın için yaklaşık 30 sene süren bu yolun yalnızca 12 yaşında olan Bitcoin’in hala önünde olduğu ve büyümenin devam edeceği tahmin ediyor. 

Hem büyük oyuncuların eylemlerinin, hem de beklenmedik düzenleyici nitelikli haberlerin kurdaki türbülansa sebep olabildiğine vurgu yapan Homskiy, kesin ‘oyun kurallarının’ olmamasının piyasayı mali otoriteler ve yetkililer tarafından yapılan açıklamalara karşı son derece hassas hale getirdiğini vurguladı. 

Peki Bitcoin’in gerçek fiyatı ne?

Uzmanların bu soruya net bir cevabı bulunmuyor, ayrıca farklı kişilerin değerlendirmeleri birbirlerinden çok farklı noktalarda olabiliyor. Dorohov, Bitcoin'in gerçek değerini belirlemenin temel kriterinin üretim maliyeti olduğunu dile getiriyor. 

Rus uzman, “Kripto paranın üretimi için elektrik harcandığı, teçhizata, çalışanların maaşlarına yapılan sermaye harcamalarının olduğu bilinmeli. Bu nedenle Bitcoin gerçek bir ekonomiye, hatta sınırlı emisyon nedeniyle deflasyonist ekonomiye sahip bir varlıktır” diye konuştu.

Dorohov, Bitcoin’in şu anki değerinin yaklaşık 20 bin dolar olabileceğini ön görüşüne sahip. Farklı bir hesap yöntemi kullanan Homskiy ise borsada işlem gören her türlü varlığın gerçek fiyatının alıcılar ve satıcılar arasında varılan ortak noktada olduğunu dile getiriyor. 

Bitcoin in gerçek değeri ne?

Homskiy, “Bitcoin'in bilinen anlamda temel bir değeri yok, zira gerçek varlıklarla desteklenmiyor. Ancak onun arkasında, son parametresi 21 milyon olan madeni paraların emisyonunu sınırlayan bir algoritma mevcut” açıklamasında bulundu.

Bu varlığın altının dijital eşdeğeri olarak enflasyona karşı sigorta olarak kabul edildiğine dikkat çeken Homskiy, “Gelecekte ilk kripto para biriminin kapitalizasyonunun (makalenin yazıldığı sırada 11.43 trilyon dolar olan) altının kapitalizasyonu ile eşitleneceği şeklindeki popüler tezden yola çıkacak olursak, Bitcoin fiyatı 544 bin dolar olmalı, ki bu şu anki mevcut değerinden 11.7 kat daha fazla” ifadelerine yer verdi.

Bitcoin'de ayı korkusu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön