26 / 04 / 2024

Bunu yapanın emekliliği iptal ediliyor, emekli maaşları kesiliyor! SGK paraları faiziyle geri alıyor…

Bunu yapanın emekliliği iptal ediliyor, emekli maaşları kesiliyor! SGK paraları faiziyle geri alıyor…

İşveren ve işçi dâhil olmak üzere binlerce kişiyi yakından ilgilendiriyor. Aman dikkat, emekliliğiniz iptal edilebilir. Emekli maaşları da kesilirken, ödenen ücretler faiziyle geri alınıyor. SGK, 250 binden fazda denetim yaparak, 550 milyon TL ceza kesti.



Sahte İşyeri ve Sigortalılığın Tespiti Projesi dâhilinde normal şartlarda çalışmayan kişileri sigortalı olarak gösterenler, teker teker tespit ediliyor. Sahte sigortayla emekli olanlar, ortaya çıkarılırken, aylıkları da kesiliyor. Ödenmiş emekli maaşları da varsa sağlık harcamaları faiziyle birlikte geri alınıyor. Bunların dışında cezai yaptırım da uygulanıyor. Bir kişinin 4/1-a (SSK) sigortalı olabilmesi adına bir işverene bağlı şekilde çalışması ya da 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında kendi namına çalışıyor olması gerekir. Herhangi bir işte gerçekte çalışmayanların sigortalı gösterilmesinin, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yönünden idari yaptırımları, Türk Ceza Kanunu (TCK) bakımından da cezai yaptırımları bulunuyor. Sahte sigorta ile çalıştığı ortaya çıkan kişinin ilk etapta sigortası iptal edilirken, sigortalı gösterilen zamanlar da geçersiz sayılıyor. Ayrıca bu dönemde yatırılan primler de yanıyor…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 2016’da hayata geçirilen Sahte İşyeri ve Sigortalılığın Tespiti Projesi dâhilinde, sahte işyeri analizlerindeki bulgulardan faydalanılarak oluşturulan 100’e yakın parametre ile 2011-2016 yıllarında tescil edilen tüm işyerlerini sahte olma olasılıklarına göre sınıf sınıf ayırdı. 

Bunu yapanın emekliliği iptal ediliyor, emekli maaşları kesiliyor! SGK paraları faiziyle geri alıyor…

Geçtiğimiz yıl yazılımını güncelleyen SGK, sahte sigortayla daha etkin bir biçimde mücadele ediyor. Güncellenen yazılım vesilesiyle yalnızca 2021 yılının temmuz ile aralık aylarında, sahte olduğundan şüphelenilen 602 işyerinde yapılan denetimlerin ardından 31 bin 479 kişinin fiilen çalışmamalarına rağmen sigortalı gösterildikleri tespit edildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön