29 / 03 / 2024

Bursa yeni bir kente dönüşecek!

Bursa yeni bir kente dönüşecek!

Bursa Kent Gazetesi köşe yazarı olan Erhancem Öztürk bugünkü yazısında Bursa'daki Yalova yolu yeni adı ile İstanbul Caddesi'nde yapılması planlanan kentsel dönüşümü anlattı. İşte o yazı...



Yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm projeleri bir bir gerçekleşmeye başladı. Bu projeler ile kentin kangrenleri ortadan kaldırılıyor ve sorunlar çözüme kavuşuyor. Bu sayede Bursa yeni bir şehre dönüşüyor... Dün de Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından açıklanan eski adı ile Yalova yolu yeni adı ile İstanbul Caddesi'nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm ve T2 tramvay hattı projesini detaylarını dinledik. Başkan Altepe söze başladığında Bursa'nın her alandaki gelişmesini anlattı.Yaşanılabilir kentler listesinde Bursa'nın 1.sırada olduğunu hatırlatan Altepe, bunun bir tesadüf değil çok çalışmanın eseri olduğunu vurguladı. Dünkü toplantının teknik detaylan iç sayfalarda mevcut biz projenin şifrelerine bakalım. İşin özü şu; yakın gelecekte İstanbul yönünden kenti girişin çehresi tamamen değişecek. Bu cadde Bursa'ya yakışır bir hal alacak. Bu iş öyle okunduğu gibi kolay olmamış, yıllık yaklaşık yüz 50 milyon lira kamulaştırma bedeli ile kentsel dönüşüm için arsa ürettiklerini ifade eden Altepe projelerin müteahhitler tarafından parsel bazında gerçekleştirileceğini ifade etti. Bu demek oluyor ki projenin gerçekleşmesi kısa sürede mümkün olacak. Zira bölgede kendine güvenen her firmaya yetecek kadar arsa oluşturulmuş durumda. Projede dikkat çekici diğer bir konuda kent merkezinden terminale ulaşmak artık çok kolay olacak. Zira Kent Meydanı ve Terminal arasında da raylı sistem döşenmeye başladı. İstanbul Caddesi üzerindeki lambaların tamamen kalkacağı projede yeni kavşak ve köprülü kavşaklar da yapılacak. Metro hattı ile kentin her noktasından terminale kesintisiz ulaşım sağlanacak. Kısacası Bursa'nın tüm yönlerine demir ağlar döşenmiş olacak. Başkan Altepe projeyi açıklarken çok önemli bir noktaya vurgu yaptı; " Biz maceraya atılmıyoruz, her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünüp planlayıp öyle yola çıkıyoruz. Amacımız kaliteyi her alanda yükseltmek." Gerçekten de Bursa son yıllarda Büyükşehir Belediyesi'nin projeleri ile kabuğunu kırıyor. Özellikle açılan yeni yollar ile kent içi ulaşım her geçen gün daha da rahatlıyor. Geçmişte yapılan planların bu gün için yetersiz kaldığı gün gibi ortada. Binaları kamulaştırdıktan sonra yıkarak yeni yolların açılması hiç de kolay değil. Başkan Altepe ve ekibinin bunu başarması çok önemli. Toplantı sonrası Altepe ile sohbet ederken laf döndü dolaştı Uludağ eteklerine yapılması planlanan yola geldi. Projenin son onay aşamasında olduğunu belirten Başkan Recep Altepe onay çıkar çıkmaz inşaata başlayacaklarını belirtti. Malum bu yol çok önemli hem Uludağ'a doğru gerçekleşen kaçak yapılaşmayı önleyecek hem de kentin bir ucundan bir ucuna alternatif bir yol olacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve ekibinin yeni yollar açmasını ve kentin güzelleştirilmesi adına yaptıkları çalışmaları sonuna kadar destekliyorum. Bu kentte huzurlu ve mutlu yaşamak adına da herkesin destek olması gerektiğine inanıyorum. 


"Minibüsler kalkmalı" 

Yeni adı ile İstanbul Caddesi'ne raylı sistemin döşenmesi ile ortaya çıkacak olan yeni bir sorunu gündeme getirdik. "O hat üzerinde çalışan minibüslere ne olacak?" Başkan Altepe'nin tavrı netti; 'minibüsler kalkmalı." Başkanın görüşüne de sonsuz katılıyorum trafiğin rahatlaması adına bence kentteki tüm minibüsler kaldırılmalı. 


''Meydan nasıl yapılmalı onu konuşalım?" 

Laf döndü dolaştı eski stadyumun yerine meydan yapılmasına geldi. Başkan Recep Atepe de bu alana otopark ve meydan yapılması konusunda kararlı. Düşüncesine de net olarak ifade etti; "Bursa'nın bir meydana ihtiyacı var ve bu alan da çok uygun. Ne yapılması gerektiğini değil meydanın nasıl yapılması gerektiğini konuşalım" doğru söze ne hacet. 



Erhancem ÖZTÜRK/Bursa Kent


Geri Dön